Loading...

Íz és Itália   Íz és Itália

  • Home
  • Gasztrovilág

Itália gasztronómiája, olasz ételreceptek, gasztrotörténet és étkezési kultúra

Gasztrovilág

Szent György-hegy Matiné

 Szent György-hegy MatinéSzeptember 2-án kerül megrendezésre a Szent György-hegy Matiné, ahol a környék borai mellett, a bortermő területet is bebarangolhatjuk. A programot szervező ...

Íz és Itália / 2023. augusztus 16., szerda

Gasztrovilág

Kalmár ragus tészta

Calamarata Nápolyi tésztaétel a calamarata. Elkészítésekor a kalmárhúst egy enyhén pikáns, paradicsomos, petrezselymes, fokhagymás szószban párolják meg és olyan tésztával (calamarata) keverik ...

Íz és Itália / 2023. július 25., kedd

Gasztrovilág

Citrom parfé (fagyasztott édesség)

Semifreddo al limone   Hűsítő, könnyű, nyári kanalas édesség a parfé. A tojásból, tejszínből és cukorból készülő alapnak a citrommal adunk egy kellemes savanykás ízt. Gyorsan elkészíthető, ...

Íz és Itália / 2023. július 19., szerda

Gasztrovilág

Cukkinis, garnélarákos tészta

Pasta con zucchine e gamberetti   Cukkini és garnéla, verhetetlen páros. A cukkini krémességet és frissességet, a garnéla pedig jellegzetes ízt ad ennek a “tengeri herkentyűs” fogásnak. ...

Íz és Itália / 2023. május 4., csütörtök

Gasztrovilág

Paradicsomos, tonhalas spagetti

Spaghetti con tonno e pomodoro       A tonhalas spagetti egy igazi “főzzünk gyorsan valamit, ami a gyereknek is ízleni fog” fogás.   Könnyen elkészíthető ...

Íz és Itália / 2023. március 30., csütörtök

Gasztrovilág

Velencei fánk

  Frittelle veneziane/ fritoe veneziane   A fritoe vagy fritola, azaz a farsangi fánkocska, kétséget kizáróan a velencei karnevál szimbóluma. Ezt a lágy, kelt tésztából készülő ...

Íz és Itália / 2023. február 22., szerda

Gasztrovilág

Szent György-hegy HAJNALIG

Szent György-hegy HAJNALIGJúnius 3-án immár hatodik alkalommal indítja a balatoni szezont a Szent György-hegy HAJNALIG program. Újdonságként idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között is ...

Íz és Itália / 2023. február 1., szerda

Gasztrovilág

Tőkehal fasírt

Polpette di baccalà   A halat vagy szeretjük vagy nem. Különösen így vannak ezzel a gyerekek, akik előszeretettel piszkálják ki a tányérjuk szélére ezt a fogást. Fasírt formájában azonban ...

Íz és Itália / 2022. december 21., szerda

Gasztrovilág

Mandulás morzsatorta

Sbriciolata di ricotta e amaretti                 Ez a fantasztikus torta egyike azoknak, amelyekkel Olaszországba ...

Íz és Itália / 2022. december 16., péntek

Gasztrovilág

Szardella marinálva

Alici marinati al limone                     Dél-Olaszország és a tengerparti területek jellemző ...

Íz és Itália / 2022. november 15., kedd

Gasztrovilág

Cukkinis pite

Torta salata con fiori di  zucca, zucchine e formaggio   Ahány város, annyi pite szinte felsorolhatatlan hány féle formában sütik a sós pitéket. Készítik leveles, brisé vagy omlós ...

Íz és Itália / 2022. szeptember 27., kedd

Gasztrovilág

Citromos fügelekvár

 Augusztustól egészen október végéig tart a füge szezon. Ezt az édes, aromás gyümölcsöt nemcsak önmagában és süteményekkel fogyasztják, hanem szalámikkal és  focacciaval is (olasz ...

Íz és Itália / 2022. szeptember 22., csütörtök

Gasztrovilág

Sonkás, sajtos csavart rudak

Torciglioni prosciutto crudo e formaggio   Lehet előétel, borkorcsolya vagy gyerekzsúrok kedvenc étke is a “torciglioni”,  azaz egy töltött-csavart tészta rudacska. A néhány perc ...

Íz és Itália / 2021. január 12., kedd

Gasztrovilág

Firenzei egyben sült fasírt

Polpettone alla Fiorentina, polpettone toscano   Íme egy toszkán étel, melynek jellegzetes ízét a mortadella és a paradicsom adja. Eredetileg a “spórolósok” étele volt, mert készítéséhez ...

Íz és Itália / 2020. december 20., vasárnap

Gasztrovilág

Chiacchiere

Chiacchiere A farsang a jelmezbálok, a fánkok és más finomabbnál finomabb olajban sült édességek időszaka is. Ezek utóbbiak közül talán az egyik legnépszerűbb Olaszországban a „chiacchiere”, ...

Íz és Itália / 2020. február 17., hétfő

Gasztrovilág

Olasz rakott padlizsán

Melanzane alla Parmigiana (La parmigiana di melanzane) A “la parmigiana di melanzane” egy dél-olasz étel, mely  olajban sütött padlizsánból, bazsalikomos paradicsomszószból és sajtból ...

Íz és Itália / 2018. május 13., vasárnap

Gasztrovilág

Calda, Calda

Az olasz street food Liguriában “farinata”-nak, Toszkánában “Cecina”-nak, Carrarában pedig “Calda, calda”-nak hívják ezt a csicseriborsóból készült kemencében sült lepényt. Megkóstolhatjuk ...

Íz és Itália / 2018. március 12., hétfő

Gasztrovilág

Fekete kagylós spagetti

A recept neve olaszul:  Spaghetti con le cozze in biancoAz olasz konyha klasszikusa ez az év minden időszakában készíthető fogás. Borral, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítik, harmóniáját ...

Íz és Itália / 2017. szeptember 14., csütörtök

Gasztrovilág

Il Lardo di Colonnata

“a márványbányászok szalonnája” Aki Toszkánában Carrara márványbányái közelébe téved (Colonnata) feltétlenül kóstolja meg ezt a helyi szalonnát, mely évszázadokig a márványbányászok étele volt. ...

Íz és Itália / 2017. szeptember 3., vasárnap

Gasztrovilág

Variációk raviolira

5 gyors recept raviolival   Már a legtöbb élelmiszerboltban megvásárolhatjuk vagy  akár otthon is elkészíthetjük a népszerű olasz töltött tésztát a raviolit. Ha nem vagyunk az ...

Íz és Itália / 2017. május 28., vasárnap

1 2