Cukkinis, garnélarákos tészta
Pasta con zucchine e gamberetti
Cukkini és garnéla, verhetetlen páros. A cukkini krémességet és frissességet, a garnéla pedig jellegzetes ízt ad ennek a “tengeri herkentyűs” fogásnak.
Mi a különbség a vermicelli és spagetti között?A vermicelli a spagettihez hasonló henger alakú tésztaféle, a spagettinél némileg vastagabb, vastagsága 2,08 és 2,14 mm között van. Eredetét tekintve nápolyi születésű és egyike a legrégibb tésztáknak. Először 1338-ban Maestro Pastaio Barnaba da Reatis említi ezt a tésztát vermicelli néven, ami később Észak -Olaszországban is elterjedt olyan különböző neveken, mint orati, minutelli, fermentini vagy pancardelli.
Előkészítési idő: | 10 perc (+15 perc ha a rákokat tisztítani szükséges) |
Főzési idő: | 15 perc |
Típus: | tészta |
Nehézségi fok | könnyű |
Hozzávalók 4 személyre
240 g spagetti vagy vermicelli
200 g garnélarák
2 közepes cukkini
1 gerezd fokhagyma
egy kávéskanálnyi frissen vágott petrezselyem
só, bors
Elkészítés
- Tisztítsuk meg a garnélarákokat, páncéljukat távolítsuk el.
- A tésztát forró vízben félig megfőzzük.
- A cukkinit egy krumplihámozó segítségével megtisztítjuk. A zöld héjat vékony csíkokra, a húsát pedig apró kockákra vágjuk, esetleg lereszeljük.
- Egy serpenyőbe egy félbevágott fokhagymagerezddel együtt felforrósítjuk az olajat. A megpirult fokhagymát kivesszük a serpenyőből, majd az olajra dobjuk rákokat. 2-3 percig pirítjuk, majd a rákokat egy tányérra szedjük és letakarjuk.
- Most az apróra vágott cukkini húsát tegyük a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, 8-10 perc alatt puhára főzzük, majd leturmixoljuk.
- A cukkinkrémet visszaöntjük a serpenyőbe, hozzáadjuk a félig megfőtt tésztát és két merőkanálnyit a spagetti főzőlevéből. Gyakori kevergetés mellett, az elfőtt vizet időnként pótolva 5-6 perc alatt puhára főzzük.
- Ekkor adjuk hozzá cukkini vékonyra vágott héját, a garnélákát, megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel és tálaljuk.
Tipp
A garnélát nem szabad sokáig főzni vagy sütni, mert a húsa megkeményedik, és gumiszerűvé válik. A legjobb forró serpenyőben hirtelen 2-3 perc alatt megsütni, majd tányéra szedni és letakarni. Ha így járunk el a rák húsa nem szárad ki és megőrzi porhanyóságát.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: