Tőkehal fasírt
Polpette di baccalà
A halat vagy szeretjük vagy nem. Különösen így vannak ezzel a gyerekek, akik előszeretettel piszkálják ki a tányérjuk szélére ezt a fogást. Fasírt formájában azonban a hozzáadott burgonyának köszönhetően a hal veszít erős, karakteres ízéből. Így olyan ételt varázsolhatunk az asztalra, amit a halért kevésbé lelkesedők is szívesen megkóstolnak, és talán még ízleni is fog nekik.
A következő recept egy igazi olasz klasszikus: egy kívül ropogós, belül puha húsgolyó, mely nemcsak főételként, de aperitifek kísérőjeként is megállja a helyét.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Sütési idő: | 15 perc |
Típus: | halételek |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 15-20 darabhoz:
250 g tőkehal filé
400 g burgonya
1 tojás
zsemlemorzsa
3-4 szál petrezselyem
1 kávéskanál fokhagymapor vagy egy kis gerezd fokhagyma reszelve
só, bors ízlés szerint
Elkészítése
- A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hideg vízben felrakjuk főni.
- A már 3-5 perce rotyogó burgonyához, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott filét és további 10 percig főzzük. Körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a burgonya és a hal is jól megpuhuljon.
- A halat és a krumplit leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd krumplinyomón áttörjük.
- Az így kapott “masszát” sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felvert tojást és 3-4 evőkanál zsemlemorzsát. Annyi zsemlemorzsát adjunk a fasírt alaphoz, hogy könnyen formálható legyen, de ne maradjon ragacsos, ragadós.
- Nedves kézzel dió méretű golyókat formázunk, majd ezeket meghempergetjük zsemlemorzásban.
- 170 fokos hőmérsékletre hevített olajban 2-3 perc alatt kisütjük, majd tálaljuk.
TIPP
A fasírtokat zsemlemorzsa helyett szezámmagban, apróra vágott dióban vagy pisztáciában is megforgathatjuk.
A halfasírt sütőben is megsüthető. Helyezzük sütőpapírra a húsgolyókat, felszínüket spricceljük meg egy kevés olajjal, majd 170-180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes fordítani egyet a fasírtokon, így alsó és felső felük is egyaránt ropogós lesz.
A recept fő alapanyagát a tőkehalat helyettesíthetjük bármilyen más fehér húsú hallal.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: