Loading...

Íz és Itália

Íz és Itália / 2022. december 21., szerda

Tőkehal fasírt

Polpette di baccalà

Tőkehal fasírt

 

A halat vagy szeretjük vagy nem. Különösen így vannak ezzel a gyerekek, akik előszeretettel piszkálják ki a tányérjuk szélére ezt a fogást. Fasírt formájában azonban a hozzáadott burgonyának köszönhetően a hal veszít erős, karakteres ízéből. Így olyan ételt varázsolhatunk az asztalra, amit a halért kevésbé lelkesedők is szívesen megkóstolnak, és talán még ízleni is fog nekik.

A következő recept egy igazi olasz klasszikus: egy kívül ropogós, belül puha húsgolyó, mely nemcsak főételként, de aperitifek kísérőjeként is megállja a helyét.    

 
Előkészítési idő: 30 perc 
Sütési idő:           15 perc                  
Típus:                  halételek
Nehézségi fok:     könnyű
 

Hozzávalók 15-20 darabhoz:


250 g tőkehal filé   
400 g burgonya      
1 tojás 
zsemlemorzsa
3-4 szál petrezselyem
1 kávéskanál fokhagymapor vagy egy kis gerezd fokhagyma reszelve
só, bors ízlés szerint   

    
Elkészítése  


    1. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hideg vízben felrakjuk főni.
    2. A már 3-5 perce rotyogó burgonyához, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott filét és további 10 percig főzzük. Körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a burgonya és a hal is jól megpuhuljon.
    3. A halat és a krumplit leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd krumplinyomón áttörjük.
    4. Az így kapott “masszát” sózzuk, borsozzuk, megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a felvert tojást és 3-4 evőkanál zsemlemorzsát. Annyi zsemlemorzsát adjunk a fasírt alaphoz, hogy könnyen formálható legyen, de ne maradjon ragacsos, ragadós.
    5. Nedves kézzel dió méretű golyókat formázunk, majd ezeket meghempergetjük zsemlemorzásban.
    6. 170 fokos hőmérsékletre hevített olajban 2-3 perc alatt kisütjük, majd tálaljuk.

TIPP

A fasírtokat zsemlemorzsa helyett szezámmagban, apróra vágott dióban vagy pisztáciában is megforgathatjuk.

A halfasírt sütőben is megsüthető. Helyezzük sütőpapírra a húsgolyókat, felszínüket spricceljük meg egy kevés olajjal, majd 170-180 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Félidőben érdemes fordítani egyet a fasírtokon, így alsó és felső felük is egyaránt ropogós lesz.

A recept fő alapanyagát a tőkehalat helyettesíthetjük bármilyen más fehér húsú hallal.

Tőkehal fasirt

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: