Citrom parfé (fagyasztott édesség)
Semifreddo al limone
Egy kis parfé történet
A semifreddo, azaz a parfé a fagylalt őse. Kísérletező kedvű cukrászok alkották meg a XVII. században. Eredetileg a nemesi udvarok kedvelt desszertje volt, de fokozatosan elterjedt a félszigeten. Azt, hogy milyen volt az eredeti desszert nem tudjuk, de a ma ismert változatok alap összetevője a tojás, a cukor és a tejszínhab, amihez például gyümölcsöt, csokoládét, vagy kávét adnak. Az elkészített keveréket lefagyasztják és félhidegen fogyasztják.
Előkészítési idő: | 30 perc |
Fagyasztás: | 4 óra |
Típus: | kanalas édességek |
Nehézségi fok | könnyű |
Hozzávalók 6 személyre
Parfé
250 g tejszín
4 db tojás
90 g cukor
1 citrom
Eper öntet
300 g eper
1/2 citrom
2 evőkanál cukor
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 70 g cukorral habosra kavarjuk. Nagyjából 5 percre lesz szükség ahhoz, hogy a tojássárgából és cukorból egy világossárga, habos krémet keverjünk.
- A tojáskrémhez hozzáadjuk egy citrom reszelt héját és jól összedolgozzuk.
- A tojásfehérjéhez két-három csepp citromlevet és 20 g cukrot adunk, majd kemény habbá verjük.
- Felverjük a tejszínhabot.
- A tojáskrémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét és a tejszínt. Legjobb ehhez egy konyhai spatulát használni. Ha a krémet alulról felfele keverjük, akkor nem törjük össze és megőrizzük a levegősségét.
- A parfét egy tálba öntjük, elsimítjuk a tetejét, majd legalább 4 órára mélyhűtőbe rakjuk.
- Elkészítjük az öntetet.
- Az epret megmossuk, apró darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével és 5-10 percig állni hagyjuk. Egy lábosba 2 evőkanál cukrot teszünk, hozzáadjuk az epret és lassú tűzön 10-15 percig főzzük.
- A parfét tálalás előtt 15 perccel korábban kivesszük a mélyhűtőből. Miután egy kicsit felengedett kockákra vágjuk. Egy pohár vagy tányér aljára eper öntet teszünk, ráteszünk két-három kocka parfét, majd a tetejére ismét eper öntetet teszünk.
Tipp
Aki kedveli, díszítheti a parfét felvert tejszínhabbal, apróra morzsolt habcsókkal, durvára vágott pisztáciával vagy reszelt csokival is.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: