Loading...

Íz és Itália

Íz és Itália / 2022. szeptember 27., kedd

Cukkinis pite

Torta salata con fiori di  zucca, zucchine e formaggio

Torta salata

 

Ahány város, annyi pite szinte felsorolhatatlan hány féle formában sütik a sós pitéket. Készítik leveles, brisé vagy omlós tésztából, töltik zöldségekkel, sajtokkal , tojással vagy húsokkal is. Előnyük, hogy gyorsan elkészíthetők, ideálisak előételnek, ebédnek vagy kisérőnek aperitifek mellé. A mostani receptben egy cukkinis –tojásos változatot mutatok be. 

Egy kis pite történelem 

A sós piték zöldséggel, hússal,sajttal, gombával és tojással készülő tésztaféleségek. Eredetük a középkorra vezethető vissza, amikor is a szakácsok bizonyos húsféleségeket, zöldségeket vagy egész ki sem csontozott állatokat tésztával bevonva készítettek. A tésztának ekkor két szerepe is volt. Egyrészt  biztosította az egyenletes sülést, másrészt  a higiéniát.  A tészta ugyanis megvédte az alatta lévő tölteléket a főzés és a szervírozás alatti szennyeződéstől. A tésztát vagy annak külső kemény burkát  nem is ették meg, hanem eltávolították.


Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő:           35-40 perc
Típus:                 előétel, pite
Nehézségi fok:     könnyű
 

Hozzávalók 4-5 személyre:

250 g leveles tészta vagy brisè tészta
2 db cukkini (kb. 250 g ) Torta salata2
10-12 db cukkini virág (elhagyható)
2 db tojás                  
30 g reszelt parmezán
90 g lágy sajt (pl.: reszelt ementáli, trappista, vagy a krémes jellegűek közül straccino)
só, bors 
olívaolaj
 

Elkészítése

        1. A cukkiniket megmossuk, a hegyüket levágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
        2. Egy serpenyőben  felhevítünk egy kevés olajat, majd a cukkini szeleteket megpirítjuk benne. (4-5 percre lesz szükségünk.)
        3. A tojásokat egy tálban felverjük, majd hozzákeverjük a lágy sajtot, a pirított cukkinit, majd sózzuk, borsozzuk. 
        4. A tésztát kinyújtjuk és kivajazott- kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába rakjuk.
        5. A tojásos keveréket a tésztára öntjük.
        6. A cukkini virágokat megmossuk, eltávolítjuk a virágból a porzót, a termőt és az alsó zöld színű csészeleveleket.
        7. A virágokat a  tojásos keverékre helyezzük, majd megszórjuk parmezánnal.
        8. A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
        9. Fogyasztás: melegen és hidegen egyaránt kitűnő fogás.

Tipp: a virágokat, akár meg is tölthetjük egy-egy szardella darabbal. Ne tegyünk bele egy egész szardellát, mert  nagyon erős íze van.  Az olajban eltett szardellát  csepegtessük le, majd vágjuk 3-4 cm hosszúságú darabokra. A sóban eltett szardellát azonban előbb tejbe be kell áztatni, legalább egy órára, majd ezt követően lecsöpögtetjük és daraboljuk.

    Cukkinis pite

    Tovább az eredeti oldalra!
    0 Hozzászólás:
    Legyél te az első hozzászóló!
    Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: