Citromos fügelekvár
A fügét aszalva és lekvár formájában tartósítják, ez utóbbit akár süteményekhez, akár kalácshoz felhasználhatjuk és nem utolsó sorban az igazi ínyencek érett sajtokkal is eszik.
Előkészítési idő: | 20 perc |
Főzési idő: | 80-90 perc |
Típus: | lekvárok |
Nehézségi fok: | könnyű |
Hozzávalók 4 db 350 grammos üveghez:
1 kg füge
1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
500 g cukor
Az elkészítés lépései
- A fügéket egy kés segítségével megpucoljuk és 3-4 darabba vágva egy rozsdamentes edénybe tesszük a citrom levével és reszelt héjával együtt.
- Közepes lángon időnkét megkavarva főzzük addig amíg a füge darabok nagyjából szét nem esnek. Ehhez a füge érettségi fokától függően 20 -30 percre van szükség.
- A füge masszát pépesítjük botmixer vagy paradicsompasszírozó segítségével. (Általában az előbbit használom mert lényegesen egyszerűbb módszer).
- Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
- Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
- Hozzáadjuk a lekvárhoz a cukrot és lassú tűzön főzzük további 60 percig.
- Az elkészített lekvárt alaposan megtisztított üvegekbe rakjuk, lezárjuk és az üvegeket kupakjukra fordítva szárazdunsztba tesszük.
- A dunsztban kihűlt lekvárokat, kamrába, pincébe, szekrénybe helyezzük és akár azonnal fogyaszthatjuk is.
Honnan tudom, hogy megfelelő állapotú a lekvár? Vegyünk ki egy kis kanálnyi lekvárt a fazékból, majd hagyjuk állni 1-2 percig. Ha megdermed és nem marad folyékony, akkor jó az állaga.
Fontos! Csak a citrom sárga, külső héját reszeljük a lekvárba. Míg a külső héjtól kellemes citrusos, addig a belső fehér résztől keserű ízt kap a lekvár, vagy bármilyen más sütemény.
Variációk
Fügelekvárunkat gazdagíthatjuk fűszerekkel és magvakkal is. Csak annyit kell tennünk, hogy az elkészült lekvárhoz keverjük hozzá:
- egy rúd vanília kikapart magját,
- egy-két evőkanál jó minőségű rumot,
- üvegenként egy gerezd diót,
- üvegenként 1 evőkanál durvára tört mandulát, mogyorót vagy mazsolát.
- Nagyon finom csokoládéval is. Arra kell csupán vigyáznunk, hogy az elkészült lekvárt hagyjuk kb.30 percig hűlni és csak ezután adjunk hozzá üvegenként 1 evőkanál durvára vágott vagy reszelt étcsokoládét.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: