Chiacchiere
Chiacchiere
A farsang a jelmezbálok, a fánkok és más finomabbnál finomabb olajban sült édességek időszaka is. Ezek utóbbiak közül talán az egyik legnépszerűbb Olaszországban a „chiacchiere”, mely egy porcukorral bőven megszórt, vékony, lapszerű, roppanós édesség. De vajon honnan érkezett a chiacchiere, mely az év legszínesebb és legvidámabb időszakában megjelenik a cukrászdák és a pékségek kínálatában?
Eredete
Nem meglepően eredete az ókori Római időkig nyúlik vissza. A rómaiak a téli napforduló idején tartották szaturnália ünnepeket, melynek egyik legkülönlegesebb édessége volt a sertészsírban kisütött frictilia. Ennek az utcán osztogatott és fogyasztott édességnek a receptjét, Marcus Apicius az ínyencségeiről és tékozlásairól egyaránt híres római mesterszakács is leírja. A „De re coquinaria” című szakácskönyve szerint a frictilia egy tojásból és tönkölybúza lisztjéből, készített falatkákra vágott édesség, melyet forró zsírban megsütnek majd mézbe mártva fogyasztanak.
Több név, egy receptúra
Bugie Ligúriában, cenci Toszkánában, frappe Rómában, galani Venetóban, cròstoli Friuliban, meraviglie Szardínia szigetén. Az eltérő nevek mégis ugyanazt az édességet takarják, a recept az ízesítésnek használt hozzávalókat leszámítva nagyjából ugyanaz.
A tészta lisztből, cukorból, vajból és tojásból készül. Majd ezután jönnek az ízesítési variációk, ki Marsalát ad hozzá, ki fehér bort, míg mások, grappát. Az ókori verzióhoz képest csak annyi változott, hogy napjainkban már nem zsírban, hanem növényi zsírban sül a chiacchiere, esetleg sütőben. A kisült tészta akkor tökéletes, ha felületén kis buborékok, hólyagok vannak. Ez mutatja ugyanis, hogy tésztát a tradíció szerint, készítették, nyújtották és helyesen sütötték meg.
Előkészítési idő: 1 óra + 30-60 perc pihentetés
Sütési idő: 1 perc, ha olajban sütjük; 8-10 perc ha sütőben
Típus: édesség (olajban sült)
Nehézségi fok: könnyű
Hozzávalók 45-50 darabhoz:
300 g 00-ás liszt2 db tojás (a legjobb ha szoba-hőmérsékletű)
40 g cukor, ez helyettesíthető mézzel is40 g vaj
30 g grappa (pálinka) vagy fehérbor vagy Marsala likőrbor (ez helyettesíti tulajdonképpen az élesztőt, így ne hagyjuk el)
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor
A befejezéshez
porcukor
olaj a sütéshez
Elkészítése
- Tegyük egy tálba az átszitált lisztet, a cukrot, a sót, a citromhéjat és a vanília kikapart belsejét. Keverjük jól össze.
- A liszt közepébe készítsünk egy kis “fészket” és öntsük bele a felolvasztott, de nem meleg vajat, a grappát és a két tojást. Egy villa segítségével a folyékony hozzávalókat keverjük össze, majd kezdjük hozzákeverni a lisztet is. A tésztát 4-5 perc alatt jól összedolgozzuk. A végeredmény akkor jó, ha egy sima, homogén tésztát kaptunk.
- A tésztát fóliával vagy egy nedves konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 30+60 percig pihentetjük. A pihentetést soha ne hagyjuk el, ugyanis ettől lesz a tészta könnyen és szépen nyújtható.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen 2 mm-es vastagságúra nyújtjuk. Ha asztalunk mérete nem tenné lehetővé, hogy egyben nyújtsuk ki a tésztát, azt a darabkát, amivel épp nem dolgozunk mindig takarjuk le. Így nem szárad ki.
- A tésztát vágjuk 12 x 5 cm-es téglalap formára - ha cakkos csak szebb lesz. Minden darab közepére készítsünk egy 2-3 cm hosszú vágást.
- Az olajat melegítsük 170-175 fokra. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen ennél melegebb mert akkor megég a tészta. Kettesével -hármasával, gyakran meg-megforgatva süssük ki a tésztát. 30-40 másodpercnél nem is kell több idő ehhez.
Tipp: ne tegyünk túl sok nyers tésztát az olajba, mert akkor az lehűl. Ennek következményeként a tészta jól megszívja magát olajjal és igen “nehéz” édességé válik. - Az aranybarnára sült tésztát tegyük papírszalvétára és kihűlés után bőven szórjuk meg porcukorral. Dobozba zárva 2-3 napig is frissen marad.
- Aki nem kedveli az olajban sütést, sütőben is elkészítheti ezt a farsangi csemegét. Az íze azért nem lesz ugyanolyan, de kétségtelenük egészségesebb lesz. A sütés menete: 180 fokosra melegítsük elő a sütőt. Egy tepsit beleljünk ki sütőfóliával tegyük bele a tésztát, majd 8-10 perc alatt süsssük meg.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: