Loading...

Erdőkóstoló   Erdőkóstoló

  • Home
  • Gasztrovilág

Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető.

Gasztrovilág

Japánbirses bisalmasajt

Isteni finom, citromos ízű gyümölcssajtot készítettem friss japánbirsből és két éve befőzött birsalma lekvárból. Utóbbi valahogy nem fogyott, így gondoltam, nem tartogatom tovább az üveges állapotban, ...

Erdőkóstoló / 2024. december 6., péntek

Gasztrovilág

Céklás vöröslencsefasírt, laskagombás, pitypangos köles, almás, citromos céklasaláta

Fözzünk abból, ami otthon van alapon készült ez az összeállítás. Persze máskor is így van, miből másból, de most előzetes készülés, bevásárlás nélkül, spontán. Pitypang az udvarból; laskagomba ...

Erdőkóstoló / 2024. december 4., szerda

Gasztrovilág

Japánbirses galagonyasajt

A japánbirs és a galagonya ősszel nagyjából egyszerre terem. Galagonysajt magában főzve ITT található a blogon. A nagyon savanyú japánbirsről ITT írtam. Kipróbáltam a kettőt együtt ...

Erdőkóstoló / 2024. december 4., szerda

Gasztrovilág

Pitypangpesztós, túróspuliszkás vacsora

A pitypangpesztó készítése ITT található. A túrós puliszkához a kukoricadarát kétszeres - két és félszeres mennyiségű vízben megfőzöm, kakukkfűvel vagy szurokfűvel fűszerezve, legvégén egy teavaj ...

Erdőkóstoló / 2024. november 29., péntek

Gasztrovilág

Pitypangpesztós rizstészta párolt lila káposztával

A pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Megfelelőn elkészítve nem, nem keserű, de ehető keserűen is, van aki épp azt szereti.Nincs talán senki, aki ne ismerné ...

Erdőkóstoló / 2024. november 26., kedd

Gasztrovilág

Mustáros, szójaszószos laskagombacsíkok rizstésztával

Laskagombából szerencsés esetben télen-nyáron főzhetünk, hiszen van nyári és késői laskánk is, amit nevezhetnénk akár télinek is, mert az enyhébb teleken már nem csak késő őssszel, hanem akár ...

Erdőkóstoló / 2024. november 24., vasárnap

Gasztrovilág

Pitypangpesztó

A pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Nincs talán senki, aki ne ismerné, legalábbis virágzásban. Fontos azonban, ha megesszük, akkor virág nékül is fel kell ismerni ...

Erdőkóstoló / 2024. november 21., csütörtök

Gasztrovilág

Csalános felesborsóleves zöld felesborsóból

Amennyire csak lehet, annyira egyszerű ez a leves, mégis nagyon ízletes. Lehet így, kissé darabosan és lehet krémelevesként is befejezni, semmi más nem kell bele krémlevesként sem, hiszen a ...

Erdőkóstoló / 2024. november 17., vasárnap

Gasztrovilág

Tejfölös laskagomba serpenyős lepénykenyérrel

Laskagombát sokszor bővebben ad az erdő, mint más ehető gombafajokat. A korhadó fatörzsekben vagy a beteg fákban élő laskagombák elég jól bírják még az aszályt, a vastag faanyag jobban védi ...

Erdőkóstoló / 2024. november 14., csütörtök

Gasztrovilág

Diós-almás rácsos pite

A diósok sorába teszem fel ezt a sütit is. Almás és darabos diós, a tésztája sós, a töltelék édes.  Hozzávalók a tésztához: 250 g omlóstészta-liszt vagy sima finomliszt, 100 g vaj ...

Erdőkóstoló / 2024. november 8., péntek

Gasztrovilág

Savanyítás vadnövényekkel, vadgyümölcsökkel, természetes és erjesztett savanyítók

Az ételek gyakoribb savanyítása az archikusabb, ősibb konyhákra jellemző. Régen sokkal több ételt ettek savanyítva, talán azért is, mert kevéssé voltak a savanyú ételek romlandók, és hűtés hiányában ...

Erdőkóstoló / 2024. november 7., csütörtök

Gasztrovilág

Almás-lecsós, laskagombás szendvicsrevaló

A laskagombákat nyáron, ősszel és tél elején adja az erdő, szerencsés esetben több termőhullámban is. A nyári laskagomba és a kései laskagomba is finom gomba. Előbbi puhább állagú és kevéssé ...

Erdőkóstoló / 2024. november 6., szerda

Gasztrovilág

Csalánleves sárgarépával, keménytojással

Mondhatnám, hogy csalánleves 324. variáció, de valójában talán ennyi félét nem főztem még. Ilyesmit, mint ezen a képen viszont többször is már. Fontos, hogy csak fiatal csalánhajtást együnk, ...

Erdőkóstoló / 2024. november 2., szombat

Gasztrovilág

Lila pereszke a konyhában

A lila pereszke elképesztő színével sokakat elvarázsol és sokan szívesen gyűjtik. Főként ősszel, egészen decemberig lehet rá számítani. Faji bemutatása ITT a MIGE-n olvasható. Illata jellegzetesen ...

Erdőkóstoló / 2024. november 1., péntek

Gasztrovilág

Diós, körtés, fetás mézes kenyér

Mert az ellentétek vonzzák egymást. A pirított dió, az édes, zamatos körte és a méz, a nagyon sós fetasajttal együtt is vonzó lehet, így kipróbáltam. Az. Finom. Nem volt ez előzmény nélküli ...

Erdőkóstoló / 2024. október 31., csütörtök

Gasztrovilág

Sötét trombitagomba a konyhában

Az őszi gombaszezon egyik utolsó gombája, a sötét trobitagomba elsősorban fűszergomba. Sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják. Faji bemutatása ITT (MIGE) olvasható. Frissen nincs különösebb ...

Erdőkóstoló / 2024. október 29., kedd

Gasztrovilág

Krémes, citromos kányazsomborpesztó

A hagymaszagú kányazsomborból fiatal első leveleinek (tőleveleknek) ősszel vagy tavasszal virágzás előtt gyűjtve fokhagymás, kicsit csípős, tormás vagy van, aki szerint mustáros csípős ...

Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő

Gasztrovilág

Dióvaj

Dióvajat véletlenül készítettem először. Túl sokáig és talán túl magas fordultaszámmal daráltam a késes darálóban a diót és pépes, kenhető állagú lett. Most újra készítettem. Elkészítés: ...

Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő

Gasztrovilág

Pácolt, olívaolajas lilapereszkék, fetával, olívabogyóval puha kenyéren

Amikor elkészül, összeérik egy finomság, akkor pl. így lehet felhasználni. A lilapereszkéket előzetes fűszeres, ecetes pácolás, főzés után fűszeres olívaolajba tettem. Elkészítését ITT ...

Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő

Gasztrovilág

Tejberizs lucfenyős porcukorral

 A lucfenyő tűlevelei fűszerként is nagyon finomak. Erről ITT írtam, a Lucfenyőt konyhakertbe c. cikkben.   Elkészítés: A tejberizst megfőztem. "A" típusú rizst szoktam használni ...

Erdőkóstoló / 2024. október 27., vasárnap

1 2 3 4 5 6