A Janus Pannonius Múzeum kiadásában, kemény borítóval, sok archív és mai fotóval, 286 oldalon, 259. fotóval jelent meg 2024 végén az Elfeledett növényeink c. könyv. A szöveget Krisztina Bertók ...
Erdőkóstoló / 2025. január 6., hétfő
Isteni finom, citromos ízű gyümölcssajtot készítettem friss japánbirsből és két éve befőzött birsalma lekvárból. Utóbbi valahogy nem fogyott, így gondoltam, nem tartogatom tovább az üveges állapotban, ...
Erdőkóstoló / 2024. december 6., péntek
Fözzünk abból, ami otthon van alapon készült ez az összeállítás. Persze máskor is így van, miből másból, de most előzetes készülés, bevásárlás nélkül, spontán. Pitypang az udvarból; laskagomba ...
Erdőkóstoló / 2024. december 4., szerda
A japánbirs és a galagonya ősszel nagyjából egyszerre terem. Galagonysajt magában főzve ITT található a blogon. A nagyon savanyú japánbirsről ITT írtam. Kipróbáltam a kettőt együtt ...
Erdőkóstoló / 2024. december 4., szerda
A pitypangpesztó készítése ITT található. A túrós puliszkához a kukoricadarát kétszeres - két és félszeres mennyiségű vízben megfőzöm, kakukkfűvel vagy szurokfűvel fűszerezve, legvégén egy teavaj ...
Erdőkóstoló / 2024. november 29., péntek
A pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Megfelelőn elkészítve nem, nem keserű, de ehető keserűen is, van aki épp azt szereti.Nincs talán senki, aki ne ismerné ...
Erdőkóstoló / 2024. november 26., kedd
Laskagombából szerencsés esetben télen-nyáron főzhetünk, hiszen van nyári és késői laskánk is, amit nevezhetnénk akár télinek is, mert az enyhébb teleken már nem csak késő őssszel, hanem akár ...
Erdőkóstoló / 2024. november 24., vasárnap
A pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Nincs talán senki, aki ne ismerné, legalábbis virágzásban. Fontos azonban, ha megesszük, akkor virág nékül is fel kell ismerni ...
Erdőkóstoló / 2024. november 21., csütörtök
Amennyire csak lehet, annyira egyszerű ez a leves, mégis nagyon ízletes. Lehet így, kissé darabosan és lehet krémelevesként is befejezni, semmi más nem kell bele krémlevesként sem, hiszen a ...
Erdőkóstoló / 2024. november 17., vasárnap
Laskagombát sokszor bővebben ad az erdő, mint más ehető gombafajokat. A korhadó fatörzsekben vagy a beteg fákban élő laskagombák elég jól bírják még az aszályt, a vastag faanyag jobban védi ...
Erdőkóstoló / 2024. november 14., csütörtök
A diósok sorába teszem fel ezt a sütit is. Almás és darabos diós, a tésztája sós, a töltelék édes. Hozzávalók a tésztához: 250 g omlóstészta-liszt vagy sima finomliszt, 100 g vaj ...
Erdőkóstoló / 2024. november 8., péntek
Az ételek gyakoribb savanyítása az archikusabb, ősibb konyhákra jellemző. Régen sokkal több ételt ettek savanyítva, talán azért is, mert kevéssé voltak a savanyú ételek romlandók, és hűtés hiányában ...
Erdőkóstoló / 2024. november 7., csütörtök
A laskagombákat nyáron, ősszel és tél elején adja az erdő, szerencsés esetben több termőhullámban is. A nyári laskagomba és a kései laskagomba is finom gomba. Előbbi puhább állagú és kevéssé ...
Erdőkóstoló / 2024. november 6., szerda
Mondhatnám, hogy csalánleves 324. variáció, de valójában talán ennyi félét nem főztem még. Ilyesmit, mint ezen a képen viszont többször is már. Fontos, hogy csak fiatal csalánhajtást együnk, ...
Erdőkóstoló / 2024. november 2., szombat
A lila pereszke elképesztő színével sokakat elvarázsol és sokan szívesen gyűjtik. Főként ősszel, egészen decemberig lehet rá számítani. Faji bemutatása ITT a MIGE-n olvasható. Illata jellegzetesen ...
Erdőkóstoló / 2024. november 1., péntek
Mert az ellentétek vonzzák egymást. A pirított dió, az édes, zamatos körte és a méz, a nagyon sós fetasajttal együtt is vonzó lehet, így kipróbáltam. Az. Finom. Nem volt ez előzmény nélküli ...
Erdőkóstoló / 2024. október 31., csütörtök
Az őszi gombaszezon egyik utolsó gombája, a sötét trobitagomba elsősorban fűszergomba. Sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják. Faji bemutatása ITT (MIGE) olvasható. Frissen nincs különösebb ...
Erdőkóstoló / 2024. október 29., kedd
A hagymaszagú kányazsomborból fiatal első leveleinek (tőleveleknek) ősszel vagy tavasszal virágzás előtt gyűjtve fokhagymás, kicsit csípős, tormás vagy van, aki szerint mustáros csípős ...
Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő
Dióvajat véletlenül készítettem először. Túl sokáig és talán túl magas fordultaszámmal daráltam a késes darálóban a diót és pépes, kenhető állagú lett. Most újra készítettem. Elkészítés: ...
Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő
Amikor elkészül, összeérik egy finomság, akkor pl. így lehet felhasználni. A lilapereszkéket előzetes fűszeres, ecetes pácolás, főzés után fűszeres olívaolajba tettem. Elkészítését ITT ...
Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő
Copyright © HírVezető. Minden jog fenntartva!