Isteni finom, citromos ízű gyümölcssajtot készítettem friss japánbirsből és két éve befőzött birsalma lekvárból. Utóbbi valahogy nem fogyott, így gondoltam, nem tartogatom tovább az üveges állapotban, ...
Erdőkóstoló / 2024. december 6., péntek
Fözzünk abból, ami otthon van alapon készült ez az összeállítás. Persze máskor is így van, miből másból, de most előzetes készülés, bevásárlás nélkül, spontán. Pitypang az udvarból; laskagomba ...
Erdőkóstoló / 2024. december 4., szerda
A japánbirs és a galagonya ősszel nagyjából egyszerre terem. Galagonysajt magában főzve ITT található a blogon. A nagyon savanyú japánbirsről ITT írtam. Kipróbáltam a kettőt együtt ...
Erdőkóstoló / 2024. december 4., szerda
A pitypangpesztó készítése ITT található. A túrós puliszkához a kukoricadarát kétszeres - két és félszeres mennyiségű vízben megfőzöm, kakukkfűvel vagy szurokfűvel fűszerezve, legvégén egy teavaj ...
Erdőkóstoló / 2024. november 29., péntek
A pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Megfelelőn elkészítve nem, nem keserű, de ehető keserűen is, van aki épp azt szereti.Nincs talán senki, aki ne ismerné ...
Erdőkóstoló / 2024. november 26., kedd
Laskagombából szerencsés esetben télen-nyáron főzhetünk, hiszen van nyári és késői laskánk is, amit nevezhetnénk akár télinek is, mert az enyhébb teleken már nem csak késő őssszel, hanem akár ...
Erdőkóstoló / 2024. november 24., vasárnap
A pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Nincs talán senki, aki ne ismerné, legalábbis virágzásban. Fontos azonban, ha megesszük, akkor virág nékül is fel kell ismerni ...
Erdőkóstoló / 2024. november 21., csütörtök
Amennyire csak lehet, annyira egyszerű ez a leves, mégis nagyon ízletes. Lehet így, kissé darabosan és lehet krémelevesként is befejezni, semmi más nem kell bele krémlevesként sem, hiszen a ...
Erdőkóstoló / 2024. november 17., vasárnap
Laskagombát sokszor bővebben ad az erdő, mint más ehető gombafajokat. A korhadó fatörzsekben vagy a beteg fákban élő laskagombák elég jól bírják még az aszályt, a vastag faanyag jobban védi ...
Erdőkóstoló / 2024. november 14., csütörtök
A diósok sorába teszem fel ezt a sütit is. Almás és darabos diós, a tésztája sós, a töltelék édes. Hozzávalók a tésztához: 250 g omlóstészta-liszt vagy sima finomliszt, 100 g vaj ...
Erdőkóstoló / 2024. november 8., péntek
Az ételek gyakoribb savanyítása az archikusabb, ősibb konyhákra jellemző. Régen sokkal több ételt ettek savanyítva, talán azért is, mert kevéssé voltak a savanyú ételek romlandók, és hűtés hiányában ...
Erdőkóstoló / 2024. november 7., csütörtök
A laskagombákat nyáron, ősszel és tél elején adja az erdő, szerencsés esetben több termőhullámban is. A nyári laskagomba és a kései laskagomba is finom gomba. Előbbi puhább állagú és kevéssé ...
Erdőkóstoló / 2024. november 6., szerda
Mondhatnám, hogy csalánleves 324. variáció, de valójában talán ennyi félét nem főztem még. Ilyesmit, mint ezen a képen viszont többször is már. Fontos, hogy csak fiatal csalánhajtást együnk, ...
Erdőkóstoló / 2024. november 2., szombat
A lila pereszke elképesztő színével sokakat elvarázsol és sokan szívesen gyűjtik. Főként ősszel, egészen decemberig lehet rá számítani. Faji bemutatása ITT a MIGE-n olvasható. Illata jellegzetesen ...
Erdőkóstoló / 2024. november 1., péntek
Mert az ellentétek vonzzák egymást. A pirított dió, az édes, zamatos körte és a méz, a nagyon sós fetasajttal együtt is vonzó lehet, így kipróbáltam. Az. Finom. Nem volt ez előzmény nélküli ...
Erdőkóstoló / 2024. október 31., csütörtök
Az őszi gombaszezon egyik utolsó gombája, a sötét trobitagomba elsősorban fűszergomba. Sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják. Faji bemutatása ITT (MIGE) olvasható. Frissen nincs különösebb ...
Erdőkóstoló / 2024. október 29., kedd
A hagymaszagú kányazsomborból fiatal első leveleinek (tőleveleknek) ősszel vagy tavasszal virágzás előtt gyűjtve fokhagymás, kicsit csípős, tormás vagy van, aki szerint mustáros csípős ...
Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő
Dióvajat véletlenül készítettem először. Túl sokáig és talán túl magas fordultaszámmal daráltam a késes darálóban a diót és pépes, kenhető állagú lett. Most újra készítettem. Elkészítés: ...
Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő
Amikor elkészül, összeérik egy finomság, akkor pl. így lehet felhasználni. A lilapereszkéket előzetes fűszeres, ecetes pácolás, főzés után fűszeres olívaolajba tettem. Elkészítését ITT ...
Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő
A lucfenyő tűlevelei fűszerként is nagyon finomak. Erről ITT írtam, a Lucfenyőt konyhakertbe c. cikkben. Elkészítés: A tejberizst megfőztem. "A" típusú rizst szoktam használni ...
Erdőkóstoló / 2024. október 27., vasárnap
Copyright © HírVezető. Minden jog fenntartva!