Loading...

Erdőkóstoló   Erdőkóstoló

  • Home
  • Gasztrovilág

Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető.

Gasztrovilág

Csalánleves sárgarépával, keménytojással

Mondhatnám, hogy csalánleves 324. variáció, de valójában talán ennyi félét nem főztem még. Ilyesmit, mint ezen a képen viszont többször is már. Fontos, hogy csak fiatal csalánhajtást együnk, ...

Erdőkóstoló / 2024. november 2., szombat

Gasztrovilág

Lila pereszke a konyhában

A lila pereszke elképesztő színével sokakat elvarázsol és sokan szívesen gyűjtik. Főként ősszel, egészen decemberig lehet rá számítani. Faji bemutatása ITT a MIGE-n olvasható. Illata jellegzetesen ...

Erdőkóstoló / 2024. november 1., péntek

Gasztrovilág

Diós, körtés, fetás mézes kenyér

Mert az ellentétek vonzzák egymást. A pirított dió, az édes, zamatos körte és a méz, a nagyon sós fetasajttal együtt is vonzó lehet, így kipróbáltam. Az. Finom. Nem volt ez előzmény nélküli ...

Erdőkóstoló / 2024. október 31., csütörtök

Gasztrovilág

Sötét trombitagomba a konyhában

Az őszi gombaszezon egyik utolsó gombája, a sötét trobitagomba elsősorban fűszergomba. Sokan kedvelik, gyűjtik, szárítják. Faji bemutatása ITT (MIGE) olvasható. Frissen nincs különösebb ...

Erdőkóstoló / 2024. október 29., kedd

Gasztrovilág

Krémes, citromos kányazsomborpesztó

A hagymaszagú kányazsomborból fiatal első leveleinek (tőleveleknek) ősszel vagy tavasszal virágzás előtt gyűjtve fokhagymás, kicsit csípős, tormás vagy van, aki szerint mustáros csípős ...

Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő

Gasztrovilág

Dióvaj

Dióvajat véletlenül készítettem először. Túl sokáig és talán túl magas fordultaszámmal daráltam a késes darálóban a diót és pépes, kenhető állagú lett. Most újra készítettem. Elkészítés: ...

Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő

Gasztrovilág

Pácolt, olívaolajas lilapereszkék, fetával, olívabogyóval puha kenyéren

Amikor elkészül, összeérik egy finomság, akkor pl. így lehet felhasználni. A lilapereszkéket előzetes fűszeres, ecetes pácolás, főzés után fűszeres olívaolajba tettem. Elkészítését ITT ...

Erdőkóstoló / 2024. október 28., hétfő

Gasztrovilág

Tejberizs lucfenyős porcukorral

 A lucfenyő tűlevelei fűszerként is nagyon finomak. Erről ITT írtam, a Lucfenyőt konyhakertbe c. cikkben.   Elkészítés: A tejberizst megfőztem. "A" típusú rizst szoktam használni ...

Erdőkóstoló / 2024. október 27., vasárnap

Gasztrovilág

Ehető, mégis van, akiknek problémát okozó erdei gombák

A növények és a gombák között is vannak olyanok, melyekre egyesek érzékenyebbek. A gombák között több olyan akad, amit alapos hőzeléssel, alapos főzésel szabad csak elfogyasztani, ellenkező ...

Erdőkóstoló / 2024. október 26., szombat

Gasztrovilág

Ecetesen pácolt lilapereszkék és rizike olívaolajban

Nagyon finom és bármikor előkapható a hűtőből egy kis kényeztetésre. Savanyú, fűszeres lében főtt gombák, megszárítva aztán fűszeres olívaolajos fürdőbe kerülnek és ott érlelődnek picit, ha ...

Erdőkóstoló / 2024. október 25., péntek

Gasztrovilág

Vadzöldségpesztós sültkrumpli, olívaolajas pácolt télifülőkék friss kenyéren

Az összeállítás nagyon finom. A pesztókat sokféle vadzöldséggel készítem, ITT több is található. Finomak pirítóson, tésztán vagy akár így is, sült krumplival.  A fiatal téli fülökéket ...

Erdőkóstoló / 2024. október 25., péntek

Gasztrovilág

Rántott vargánya és a panírozott vargánya fagyasztása, felhasználása

Ha szép vargányákat ad az erdő, a legszebbeket frissen, panírozva, kirántva kedveljük leginkább, sokan mások is szeretik így. A friss felhasználás mellett panírozva fagyasztóba is el lehet tenni. ...

Erdőkóstoló / 2024. október 10., csütörtök

Gasztrovilág

Húsgombóc fenyőtinórus, kéksajtos, tejfölös mártásban, bulgurral

A fenyőtinóruk még elég gyakori, kéttűs fenyvesekhez kötött, ehető gombák. Amíg lesznek erdei és/vagy fekete fenyvesek, lesz fenyőtinóru is. Akár a kertekbe, udvarokra ültetett, egy-két ...

Erdőkóstoló / 2024. október 8., kedd

Gasztrovilág

Sültlaskás, zsíros kenyér

Amikor a dolgok átlényegülnek.... Felbontottam egy, a napokban eltett nyári laskagombát. Részben konzerválás, részben éppen ilyesmire szántam. Nagyon finom! A fűszeres sült gomba a mangalicazsírral, ...

Erdőkóstoló / 2024. október 2., szerda

Gasztrovilág

Tojásos nokedli lósóskaszósszal

A paréjlórom (Rumex patientia) az egyik lósóska, én ahhoz jutok hozzá legkönnyebben. Ilyenkor ősszel is újrahajt, így friss leveleket lehet szedni. Íze sokkal kevésbé savanyú, mint ...

Erdőkóstoló / 2024. szeptember 30., hétfő

Gasztrovilág

Laskafasírt nyári laskából, párolt, almás lilakáposztával

A nyári laskagomba a kedvencek között előkelő helyen van. Nincs olyan erős íze és kellemesebb az állaga is, mint a kései laskának. A nyári és a késői laskáról  ITT írtam. ...

Erdőkóstoló / 2024. szeptember 29., vasárnap

Gasztrovilág

Konfitált nyári laska, avagy laska zsírban konzerválva

A nyári laskagomba a kedvencek között előkelő helyen van. Nincs olyan erős íze és kellemesebb az állaga is, mint a kései laskának. A nyári és a késői laskáról  ITT írtam. ...

Erdőkóstoló / 2024. szeptember 22., vasárnap

Gasztrovilág

Tárkonyos-tejfölös nyári laskagomba kölessel

A nyári laskagomba a kedvencek között előkelő helyen van. Nincs olyna erső íze és kellemesebb az állaga is, mint a kései laskának. A nyári és kséői laskáról  ITT írtam. Változatosan használható, ...

Erdőkóstoló / 2024. szeptember 21., szombat

Gasztrovilág

Céklafasírt és körtés, diós saláta mézes szederecettel

Gyors, egyszerű, finom. A saláta dióval, lenmaggal, tökmaggal, vadszederből erjesztett házi ecettel. Elkészítés: A salátához a diót, lenmagot, tökmagot illatosra pirítottam, a körtét összevágtam, ...

Erdőkóstoló / 2024. szeptember 21., szombat

Gasztrovilág

Egy gyors pirítás utáni nyári laska sajtokkal, salátával. Szerintem nagyon finom. A nyári laskagomba és a kései laskagomba bemutatása ITTNyári laskás receptek ITTLaskás receptek ITTElkészítés: ...

Erdőkóstoló / 2024. szeptember 20., péntek

1 2 3 4 5 6