Japánbirses galagonyasajt
A japánbirs és a galagonya ősszel nagyjából egyszerre terem. Galagonysajt magában főzve ITT található a blogon. A nagyon savanyú japánbirsről ITT írtam. Kipróbáltam a kettőt együtt főzve.
Elkészítés: Nagyjából 1/3 arányban japánbirs és 2/3 arányban galagonytermés került a sajtba. Mindkettőt megmostam, a japánbirset daraboltam, a magokat kiszedtem, de a magház és a héj maradt a magasabb a pektintertalom reményében. Majd lemértem a gyümölcsöket egyben, a cukormennyiség számítása miatt. Én nagyjából 1 kg gyümölcshöz 70 dkg cukrot számítok. Sok, van aki ennél többet is, van, aki kevesebbet, de kevesebbel nekem kockázatos, hogy rendesen kiszárad-e és nem penészesedik-e be. Most a japánbirs savassága miatt ízre is szükséges volt több cukor. Ezután a minimálisan szükséges vízben, ami ellepte, feltettem főni. Mikor minden puhára főtt és kézmelegre hűlt, akkor kézzel (gumikesztyűben) alaposan lemasszíroztam a gyümölcshúst a galagonyamagokról és szétmorzsoltam a japánbirseket is. Ezután passzíroztam, egyszer nagyobb lyukméretű szűrővel, aztán egy kisebbel is. Lehet, hogy közben-közben kissé hígítani kell, hogy a lehetséges legtöbb gyümölcshús átmenjen. Ezután feltettem ismét főni és sűrítettem még cukor nélkül, addig míg a keverőkanál után már nem folyt vissza azonnal az anyag, majd hozzádtam a cukrot, azzal is főztem kb. 20 percet, majd kissé hagytam hűlni. Végül sütőpapírral bélelt tálcára kiterítve, naponta megforgattam, majd amikor eléggé kiszáradt, formákat szúrtam ki belőle, de utóbbi nem kötelező. Az állaga nagyon zselés lett, nagyon jól összeállt, és gyorsan száradt. Mivel önmagában a galagonyából főzve a gyümölcssajt egészen más állagú lett nekem - az inkább kívül roppanós, kemény, belül porhanyós puha - így csak arra tudok gondolni, hogy japánbirs pektintartalma magas, és attól lett más állagú.
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: