Lila pereszke a konyhában
A lila pereszke elképesztő színével sokakat elvarázsol és sokan szívesen gyűjtik. Főként ősszel, egészen decemberig lehet rá számítani. Faji bemutatása ITT a MIGE-n olvasható. Illata jellegzetesen aromás, kissé parfűmös, ezt érdemes megtapasztalni a biztos felismeréséhez. Hasonlít hozzá a szintén ehető és hasonlóképp használható halványlila pereszke és a kevéssé értékes szürkéslila pereszke. Utóbbinak az élőhelye is sokszor lehet problémás, trágyázott vagy szennyezett, bolygatott helyeken is élhet, íze és illata sem bíztató. Sokan tévesztik a lila pereszkét a lila színű pókhálósgombákkal, melyek között van mérgező is, és nehéz őket fajra biztosan felismerni. Téveszthető még a szintén lila színű retekszagú kígyógombával, ami szintén mérgező. Gyakorlott gombaismeret nélkül mindenképp lássa szakellenőr a gyűjtött gombát!
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: