Diós-almás rácsos pite
A diósok sorába teszem fel ezt a sütit is. Almás és darabos diós, a tésztája sós, a töltelék édes.
Hozzávalók a tésztához: 250 g omlóstészta-liszt vagy sima finomliszt, 100 g vaj vagy zsír, 2 ek tejföl, 1 tojás sárgája, fél mokkáskanál só. A gyors mozdulatokkal összegyúrt tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, majd pitesütő tálba nyújtjuk, és azt, peremet is készítve kibéleljük vele. Fél órára ismét hűtőbe tesszük, majd a tészta alját villával megszurkálva beletöltjük az alábbi tölteléket. A tészta maradékát összegyúrjuk újra és betesszük a hűtőbe azt is, abból lesz a rács a sütemény tetején.
Töltelék: Nagyjából 6-8 dkg diót megpirítunk, majd sodrófával, azt áthengergetve a dión (zacskóba téve vagy gyúródeszkára öntve) párszor, darabosra törjük, de nem pépesre. 7-8 db édes almát meghámozva kockára vágunk, majd cukorral és/vagy mézzel ízlés szerint elkeverve, fahéjjal, csipet sóval fűszerezve serpnyőben, lefedve, saját gőzében megpároljuk. (Nagyon finom ízt ad, ha kis tevajat teszünk az alma alá még, de éppen nem volt otthon vajam). 1 csapott ek rizslisztet vagy vaníliás pudingport adhatunk a legvégén hozzá, hogy kicsit szószosabb legyen a cukros leve, majd belekeverjük a diót, és a pitetésztába töltjük. Tetejét a maradék tésztával - azt újra kinyújtva, csíkokra vágva - berácsozzuk és sütőben megsütjük (180 fok, 25-30 perc). Omlós, roppanós tészta, édes, szaftos töltelék. Finom.
További diós sós és édes finomságok IDE katintva találhatók.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: