Loading...

Az áfonya mámora

Az áfonya mámora / 2024. november 8., péntek

Escudella - katalán zöldséges gombócleves

Kislányom a nyári szünetben második alkalommal vett részt a Makifood főzőiskola nyári táborában, ahol minden nap más nemzet ételeit készítették el a gyerekek. A spanyol napon többek között ezt a katalán, valenciai zöldséges gombóclevest főzték, ami annyira ízlett, hogy itthon közösen megcsináltuk és azóta is rendszeresen szerepel a menüben.
A leves a paradicsomlétől kellemesen savanykás, a zöldségekkel, hússal, tésztával kiadós és nagyon laktató. Frissen is finom, de másnap még jobb, ha összeérnek az ízek! Hogy mennyire autentikus, azt nem tudom - gyanítom, ez is egy ahány ház, annyi szokás étel -, de az biztos, hogy nálunk nagy kedvenc.  

Hozzávalók, 8 adag
100g paprikás kolbász, például chorizo 
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 evőkanál sűrített paradicsom
200ml paradicsomlé
1 teáskanál füstölt pirospaprika
1 nagyobb krumpli
só, bors 
2,5l víz

300g darált hús, nálam marha sertés vegyesen
1 gerezd fokhagyma
só, bors
 
6-8 kelkáposztalevél
1 kis csokor petrezselyem
50g apró tészta, eredetileg kagylótészta

A sárgarépát, krumplit meghámoztam karikára, illetve kockára vágtam. A kolbászt szintén felkarikáztam, (könnyebb úgy, ha egy kicsit fagyos).
Egy nagyobb fazékban felforrósítottam az olajat, megpirítottam benne a kolbászt, hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Vigyázzunk, mert könnyen megég. Félrehúztam, beletettem a sűrített paradicsomot, paradicsomlét, pirospaprikát. Visszaraktam a tűzre, amikor forrni kezdett hozzáadtam a krumplit és felöntöttem vízzel. Sóztam, borsoztam és addig főztem, míg a zöldségek félig megpuhultak.
Közben a darált húsba belezúztam a fokhagymát, sóztam, borsoztam és alaposan összekevertem. Körülbelül 3cm átmérőjű gombócokat formáztam és levesbe tettem őket. 
Amíg a hús megpuhult a kelkáposztát 2x2cm-es kockákra vágtam és a tésztával együtt belefőztem a levesbe. A főzés során elforrt vizet érdemes pótolni. Tálaláskor megszórtam finomra vágott petrezselyemmel. 

A Makifood főzőiskolában kapott, nyomtatott receptet vettem alapul. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: