Loading...

Régi és új étkek, mai ízek

Régi és új étkek, mai ízek / 2024. január 7., vasárnap

Zongorabillentyű szelet

401462258_10219765619769908_6544131029634431474_n.jpg


A képen is látható, hogy nem sikerült tökéletesre, de annál finomabb és mi a kudarcainkat is vállalni szoktuk. Az esztétikai hiba ellenére egy nagyszerű süt lett és leírjuk azt is, hogy lehet elkerülni a fenti hibát.


Hozzávalók a tésztához:



  • 50 dkg liszt

  • 10 dkg vaj

  • 10 dkg zsír

  • 1 zacskó sütőpor

  • 15 dkg porcukor

  • 1 tojás

  • 1 ek kakaópor

  • csipet só

  • pici tej


A krémhez:



  • 20 dkg mák

  • 20 dk cukor

  • 3 tojásfehérje


A tetejére:



  • 3 tojássárgája

  • 15 dkg porcukor


Plusz baracklekvár.


A tésztát dolgozzuk össze a kakaó nélkül és vágjuk három részre az egyik részéhez dolgozzuk bele a kakaót. A krémhez verjük habbá fehérjét a porcukorral a cukrot apránként kell hozzáadni, majd adjuk hozzá a darált mákot és óvatosan keverjük össze, hogy hab ne törjön.


Az első lapot nyúkjtsuk a tepsi méretűre és kizsírozott tepsibe helyezzük. Kenjük meg a baracklekvárral erre kerül a kakós lap, majd a mákos krém, a tetejére pedig a harmadik lap.A tetejét szurkáljuk meg, hogy sütés közben a keletkező gőz távozni tudjon.180 fokon süssük 35 percet (alsó-felső sütés).


A tojássárgákat a cukorral keverjük el a mázhoz, nem kell habosítani, csak sima legyen ( valószínüleg én tovább kevertem). Amikor a sütemény elkészült, kivesszük a sütőből, rákenjük a tetejére a tojásos krémet. vissza tesszük melegre a sütőbe 3-4 perc, majd még uténa a már kikapcsolt sütőben pihentetjük 5 percet. Amikor kihűlt szeletelhető.


Tipp: Ne verjük habosra a tetejére kerülő mázt, figyeljünk rá, hogy ne keményedjen ki a máz, ha kell előbb vegyük ki a sütőből. Valamint érdemes forró vízbe mártott késsel felvágni. 


Vigyázat: nagyon finom, gyorsan fogy.


Jó étvágyat!


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: