Zabpelyhes-zöldséges fasírt a sütőből
Nem vagyok oda a lakásban terjengő olajszagért, viszont a fasírtot nagyon is szeretjük, ezért ezt a kedvencet régóta lerben sütöm. Zabpehellyel, sok és sokféle zöldséggel keverem a darált húst, így pont olyan lesz, amilyennek a párom és a gyerekek szeretik, fűszeres, kívül "kérges", belül puha.
Zöldségből mindig kerül bele murok, petrezselyem, fokhagyma, egy kisebb krumpli, fél savanykás alma. Medvehagyma. Ezenkívül olyan szezonális zöldségek, amikből éppen van itthon: brokkoli, cukkini, döblec, cékla. Esetleg néhány kelkáposzta lapi, egészen apóra vágva.
Zabpehelyből apró szemű, késes aprítón vagy kávédarálón átpörgetve.
Ha van türelmem, kettéveszem az alap-fasírt anyagot és gyúrok egy chilis-csípős adagot és egy szelídebb fűszerezésűt a gyerekeknek.
Mivel nálunk fasírt sütéskor rejtélyes módon megszaporodnak a csenőmanók, a legtöbbször bő egy kg darált húsból dolgozok. A zöldségek milyensége és mennyisége "ahogy jön", a darált zabpehely mennyisége függ a hústól (mennyire zsíros vagy száraz), illetve a zöldségek levességétől. Általában az alábbi mennyiségekkel számolok; ebből az adagból nagyjából 70 diónyi-falatnyi fasírtot böngyörgetek.
Zabpelyhes-zöldséges fasírt
hozzávalók
1 kg darált hús (disznó comb)
~ 100-150 gr zabpehely
1 kisebb szál murok
1 vékonyabb petrezselyem fele (gyökér)
1 kicsi krumpli
1 savanykás almának a fele
3-4 kövér gerezd fokhagyma
1 ek reszelt medvehagyma (kb 4-5 nagy levélnyi)
2 tojás
1-2 karika döblec, ujjnyi vastag
és/vagy fél fej kisebb cékla
és/vagy 1 kicsi cukkini
3-4 brokkolirózsa "feje"
só, bors
majoranna, bazsalikom
fél késhegynyi fahéj - igen, fahéj, de valóban csak fél késhegynyi
2 ek olaj
A zöldségeket megpucolom, reszelő legkisebb fokán lereszelem.
A zabpelyhet késes aprítóban vagy kávédarálóban átpörgetem.
A darált húst, a reszelt zöldségeket, a zabpelyhet, a fűszereket, a tojásokat alaposan összedolgozom. Ha túl lágy lenne a massza, mert pl cukkinit tettem a húshoz és az levesesebb, mint a nyers cékla, 1-2 ek zabpelyhet dolgozok hozzá.
Amíg a sütő 170 fokra melegszik (légkeveréses), egy tepsibe sütőpapírt teszek és a tenyerem időnként picit beolajozva*, a zöldséges fasírt masszából diónyi gombócokat böngyörítek.
* Éppen csak olajos legyen, nem kell tocsogjon, 2 ek olaj bőven elegendő ennyi fasírt massza bongyorgatásához.
A teli tepsit a forró sütőbe tolom és nagyjából 20-22 perc alatt készre sütöm a fasírtokat; félidőben egyszer megforgatom őket.
Krumpli-, döblec-, céklapürével, hercegnőburgonyával, pirított kelkáposztával tálalom.
Jó étvágyat ! 😊
szószedet:
döblec - sütőtök (nagydobosi, kanadai, hosszúkás, kerek, lapos, bármelyik)
murok - sárgarépa
lapi - káposzta/kelkáposzta levél
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: