Csülkös pacalpörkölt
Ez az az étel, amiről álmomban sem hittem volna, hogy valaha meg fogom enni. És mégis. Talán mégsem akkora butaság a mondás: Soha ne mond azt, hogy soha... :) Ezt az ételt nagyon rég készítettem, még valamikor a legszigorúbb bezártság idején, de még mst is érzem az ízét a számban. Talán elkelne egy repeta...
Csülkös
pacalpörkölt
Hozzávalók (5-6
személyre): 1 kg előfőzött, konyhakész pacal, 1-2 teáskanál szemes bors, 5-6
babérlevél, 1 csont nélküli friss sertéscsülök, 20 dkg zsírszalonna, 3 nagy
hagyma, 2 evőkanál pirospaprika, 2-3 zöldpaprika, 2-3 érett paradicsom, 5-6
cikk fokhagyma, só, bors, 1 teáskanál őrölt köménymag, 1 teáskanál morzsolt
majoránna, esetleg további zsiradék;
a tálaláshoz:
csípős paprika, petrezselymes vagy natúr főtt krumpli, idénysaláta vagy savanyúság.
Elkészítése: A
pacalt kisujjnyi méretű csíkokra vágjuk, vagy ha már eleve csíkozott,
ellenőrizzük, hogy nincsenek-e benne nagyobb darabok. Alaposan megmossuk folyó
víz alatt, majd hideg vízben főni tesszük sóval, teatojásba tett szemes borssal
és babérlevéllel ízesítve. Forrástól számítva kb. 30 percig főzzük, majd
leszűrjük (a babérlevelet eltávolítjuk). Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk
és kiolvasztjuk. A kiengedett zsiradékra dobjuk a csíkokra vágott hagymát és
gyakran kavargatva megdinszteljük. Ezután rászórjuk a pirospaprikát,
elkavarjuk, öntünk rá egy pici vizet, éppen csak, hogy meg ne égjen, majd
rádobjuk a kockára vágott zöldpaprikát és meghámozott paradicsomot. 5-10 percig
főzzük az egészet, amíg kissé be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a kockára
vágott csülköt, sóval, borssal, köménnyel és majoránnával ízesítjük, felöntjük
annyi vízzel, amennyi jól ellei, és lefedve addig főzzük, amíg a csülök majdnem készre fő. Ekkor hozzáadjuk a
pacalt és a zúzott fokhagymát, ízlés szerint utánasózunk, és kipótoljuk még
annyi vízzel, amennyi éppencsak ellepi. Addig főzzük, míg minden készre nem fő,
és a leve szépen besűrűsödik. Tálaláskor csípőspaprika-karikákat teszünk rá, és
natúr vagy petrezselymes krumplival kínáljuk savanyúság vagy valamilyen saláta
kíséretében.
Megjegyzés: Érdemes kuktában készíteni, úgy
jócskán lerövidül a főzési idő, csak vegyük figyelembe, hogy a leve így nem
párolog el, tehát valamivel kevesebb folyadékot használjunk hozzá.
EK - KAL/2021.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: