Xiaolongbao
Egy tipíkus pekingi reggeli fogást fogunk most mutatni. Igaz, nem ott ettük, de megfelelő recept mellett itthon is el tudtuk készíteni. Az ízek tökéletesre sikerültek, bármikor jó ez az étel reggelire. Viszont első alkalommal csináltam, így a tészta formázása még sok gyakorlatot igényel, de vállalni kell, elsőre nem úgy nézett ki,mint amikor egy kínai szakács készíti, de az íze ugyanaz. Gyakorlunk majd, de addig is ajánlom nektek szeretettel.
Hozzávalók a baotésztához:
- 2 gramm szárított élesztő
- 10 gramm kristálycukor
- 15 gramm sertészsír
- 1/2 tk só
- 140 ml langyos víz
- 200 gramm finomliszt
A töltelékhez:
- 25 dkg sertéshús
- 15 ml víz
- 3 cm gyömbér reszelve
- 3 szál újhagyma apróra vágva
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek világos szójaszósz
- 1 ek sötét szójaszósz
- 1 ek kínai főzőbor (mirin)
- 1 ekosztrigaszósz
- 1 tk só
- őrölt fehérbors
- 1 mk kristály cukor
A tészta alapot dolgozzuk össze, majd frissentartó fóliával takart edényben 1 órát kelesztjük. Közben a töltelékalapanyagot összedolgozzuk, minél többet áll, annál finomabb, célszerű előzőnap már pácolni a tölteléket.
A tésztából lisztezett felületen hengert formálunk, majd 15 egyforma darabra vágjuk, golyókat formázunk belőlük. Egyesével tenyerünket kilapítjuk, majd nyújtófával 15 cm-es kis köröket formázunk. A tészta közepére púpos teáskanálnyi töltelék kerül, majd kis fodrokat kialakítva lezárjuk a baót. A közepén maradhat pici lyuk a tetején.
Eredetileg bambuszgőzőlőben készül, de mivel nekem az nincs, így pároló edényben készítettem. A párolórészt amire a tészta kerül célszerű olajjal lekenni a tészta behelyezése előtt, hogy ne ragadjon bele az étel. Kb 10 perc párolás elég neki lefedve.
Csiliszósszal, édes vagy csipős tálaljuk.
Jó étvágyat!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: