Loading...

Süssünk, főzzünk valamit!

Süssünk, főzzünk valamit! / 2022. november 25., péntek

Panettone az olasz karácsonyi sütemény

 


Hozzávalók:


50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1
tasak vaníliás cukor, 1 tojás+ 4 tojás sárgája, 5 dkg aszalt vörös áfonya vagy
más aszalt gyümölcs, 1 tasak szárított- vagy 2 dkg friss élesztő, 1 citrom
lereszelt héja, 1 dl langyos tej, 1 csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj,
porcukor a szóráshoz.


Elkészítése:


1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverünk
egy teáskanál cukrot, és belekavarjuk a szárított élesztőt vagy belemorzsoljuk
a friss élesztőt, majd hagyjuk negyed órát, amíg szépen felfut.


2. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk kb.
10 dkg liszthez, és tésztává gyúrjuk, majd 5-6 percig dagasztjuk. Fóliával
letakarjuk, és meleg helyen egy órát kelesztjük.


3. Amikor megkelt, átgyúrjuk, hozzáadjuk a
felvert tojást amiből keveset félreteszünk a tészta kenéséhez, a maradék lisztet,
citromhéjat és a fűszereket, valamint a vajat és a kétféle cukrot.


4. Alaposan összedolgozzuk, és dagasztjuk,
majd újra letakarjuk fóliával, és egy órát kelesztjük.


5. Amikor megkelt, átgyúrjuk (ilyenkor
annyi lisztet adjunk még hozzá, hogy a tészta már ne tapadjon a kezünkre). A
tésztát kissé kinyújtjuk, megszórjuk az aszalt gyümölcsökkel és egy kisebb
tortaformába vagy panettone sütőformába helyezzük.


6. A tetejét megkenjük a kenéshez
félretett tojással, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 50-60 perc alatt
szép aranybarnára sütjük. (Ha sütés közben a teteje nagyon barnulna, takarjuk
le egy alufóliával.) Tegyük ki egy rácsra, és hagyjuk kihűlni, szeletelés előtt
porcukorral megszórva kínáljuk.





Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: