A legfinomabb citromlekvár
Nem
gyakran fordult elő, hogy november 20 körül kész legyek itthon a lomtalanítással -
selejtezéssel - nagytakarítással (hálás köszönet Nagylányomnak a sok
segítségért), a fényfüggöny is felkerült már az ablakra, igy idén időben
elkezdhettem a konyában is hangolódni az ünnepekre. Tervezgetem, mit fogok
sütni, a menü is lassan összeáll, de egy biztos: ez a citromlekvár része lesz a
karácsonyi menünek, mint süti töltelék, és ajándékba is kerül a fa alá.
Az
alapanyag frissen érkezett Lajosmizséről, a Szőrös és Kisjuhász Kertészetből,
ahová szombaton el is fogok látogatni egy újabb adag citromért, mert olyan finom
lett ez a lekvár, hogy főznöm kell még belőle egy nagyobb adagot. Nem mellesleg
a citrom bio körülmények között terem és kezeletlen, tehát fogyasztásra
alkalmas a héja is.
A
recept amit használtam Mautner Zsófi édes-keserű citromlekvár receptje, de a készítési
módszert kissé megváltoztattam, mert az összes citromlekvár recept, amit
olvastam úgy szól, hogy vágd fel darabokra a megmosott, kezeletlen héjú
citromot, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi és forrald erős lángon 20
percig, majd öntsd le róla a vizet (ezzel meg lehet szabadulni a citromhéj
keserűségének nagy részétől). Igen ám, de ezzel a levétől és az ízének egy részétől
is megszabadulunk... így változtattam és azt hiszem bevált a módszerem.
Hozzávalók:
1,5
kg kezeletlen (Meyer) citrom
1/2
kávéskanál őrölt kurkuma
1/2
kávéskanál őrölt kardamom
édesítés
ízlés szerint (az eredeti recept 40 dkg befőző cukrot ír, én folyékony édesítőt
használtam)
A citromokat megmosom, kettévágom és citrom
facsaróval kifacsarom a levüket, egyúttal megszabadulok a nem kevés magtól is. A
citromhéjakat feldarabolom, és egy lábasban annyi vizet öntök rájuk, amennyi
ellepi. Felforralom, és 20 percig főzöm erős lángon, majd leöntöm róluk a vizet
(így a citrom elveszíti agresszív keserűségét). A majdnem puha citromhéjakat
felöntöm a citromok kifacsart levével, hozzáadom a kurkumát és a kardamomot és közepes
lángon addig főzöm (kb. 15-20 percig), amíg a citrom teljesen megpuhul. Késes robotgépben
simára pürésítem, visszaöntöm a lábasba a citrompürét, hozzáadom az édesítőszert
és folyamatosan kevergetve még pár percig főzöm, majd sterilizált üvegekbe
töltöm, lezárom, és száraz dunsztban (plédek között) hagyom teljesen kihűlni.
Magában is isteni finom, de kerül majd palacsintába, linzerbe, máktortára, és
még ki tudja mibe…
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: