Palócleves
Ilyen melegben nem feltétlenül kívánjuk a meleg leveseket, de ez a gazdag, savanykás leves mégis jól esett még most is. Kiadós, finom, tartalmas. A Street Kitchenen található receptet vettem alapul, némi változtatással, saját szájízre szabással.
Palócleves
Hozzávalók:
- 5-7 dkg (1-2 csík) szalonna
- 1 darab nagyobb csirkemell
- só
- bors
- 1-2 babérlevél
- 30-40 dkg (3-4 db) krumpli
- kb. 1-1,5 dl tejföl
- 1 kiskanál-csipetnyi szárított tárkony
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- kb. 1 evőkanál pirospaprika
- 25 dkg fagyasztott zöldbab
- 1 evőkanál liszt
- 1-2 evőkanál ecet
Elkészítés:
1. A szalonnát felkockázzuk és egy lábasban kiolvasztjuk a zsírt belőle. Ha kész a pörcöt kiszedjük ( és megesszük vagy elrakjuk és a végén tálalásnál megszórjuk vele a leves tetejét) a zsírból pedig 1-2 evőkanálnyit hagyjunk, hogy ne legyen túl zsíros a levesünk, a többit öntsük ki- szedjük ki.
2. Közben a hagymát aprópra vágjuk és a fokhagymát is lereszeljük majd hozzáadjuk a zsírhoz és megfutatjuk rajta (meg ne égjen, mert keserű lesz)
3. Jöhet rá a felkockázott csirkemellünk. Kicsit megpirítjuk ( mehet egy kis víz hozzá, hogy a hagyma le ne égjen, de ne sok).
4. Hozzárakjuk a fűszereket ( kömény, só, bors, tárkony, pirospaprika) Elkeverjük majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst és alacsony lángon elkezdjük főzni.
5. Közben a megtisztított, felkockázott krumplit és a zöldbabot külön-külön megfőzzük sós vízben. (a krumpli mellé rakjuk a babérlevelet)
6. Amikor mind a 3 összetevőnk kész a húsos-pirospaprikás-hagymás részhez hozzáöntjük a krumplit és a babot és felöntjük vízzel ( én mindkettő főzőlevéből hozzáraktam 2-2 evőkanállal az íze miatt)
7. Összeforraljuk a levesünket, közben a tejfölben elkeverjük a lisztet és hőkiegyenlítéssel felhigítjuk( ez annyit tesz, hogy a meleg levesből hozzászedünk egy-két kisebb merőkanálnyit a tejfölös liszthez), majd visszaöntjük az egészet a levesbe, behabarjuk vele.
8. A végén jöhet bele az ecet, ízlés szerint.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: