Mogyorókrémes jeruzsálemi kalács
A jeruzsálemi kalács, avagy népszerűbb nevén babka eredete bizonytalan, azonban én magam abban, hogy végre megsüssem ezt a változatot, csöppet sem voltam az. :D Egyébként készítettem már évekkel ezelőtt hasonlót (diós-fahéjas koszorú), és maga a formázás sem volt idegen (kakaós-csavart csiga, zöld pesztós-fenyőmagos virág). A korábbiak esetében viszont fel sem merült a babka mint lehetőség, akkor ui. a formázás volt számomra érdekes. Persze, e híres kalács eredeti receptje után nyugodtan kutathatunk, de erre is érvényes a mondás: ahány ház, annyi szokás. A tésztája ti. készülhet vízzel vagy tejjel, sőt akár ezek keverékével is; mehet bele sok vaj és tojás, de kevesebbel is megállja a helyét. Mi több, egyéb zsiradékkal is működik, a vegánosított verzióról nem is beszélve. A babka esetében inkább a hosszú pihentetési idő számít, amitől ízletesebb lesz a tészta, no meg a különleges fonási (bár inkább csavarási) technika az, ami ezt a szép kalácsot jól beazonosíthatóvá teszi.
Babkát nemrégiben Limaránál ettem (nagy mákom van, tudom jól!), akihez néha átjárok trécselni, és olyankor ő mindig süt valami csudaságothiába van róla letiltva. Legutóbb csokis-narancsos kaláccsal várt.
Már a nála tett látogatás előtt kedvet éreztem a fent nevezett péksütemény elkészítéséhez, és egy kis kutatómunka, ill. némi variálás után fejben megalkottam a sajátomat. A sütés azonban még egy darabig váratott magára, ui. a tölteléknek vásárolt mogyorókrémet rendre bepusziltuk csak úgy, magában. :D A többedik üveg kinyalása után aztán magamra parancsoltam, így az utolsó adag mogyorókrémet megmenekítve, az végre a kalácstésztába kerülhetett.
Aznap, amikor a kalácsom kisült, Marcsi adventi könyvbemutatójára voltunk hivatalosak, és az ott kitett korábbi köteteibe belelapozva, rögtön az ő mogyorókrémes babkájánál nyílt ki a könyv. – Csakis a sors keze lehetett, amit persze széles vigyorral a képemen nyugtáztam, hiszen az Univerzum ezen a módon jelezte, hogy jó ötlet volt elkészíteni ezt a méltán népszerű finomságot. :)
Advent 2. vasárnapján így aztán degeszre ettük magunkat a Marcsi készítette kóstolókból és a babkámból. :D
Babkát nemrégiben Limaránál ettem (nagy mákom van, tudom jól!), akihez néha átjárok trécselni, és olyankor ő mindig süt valami csudaságot
Már a nála tett látogatás előtt kedvet éreztem a fent nevezett péksütemény elkészítéséhez, és egy kis kutatómunka, ill. némi variálás után fejben megalkottam a sajátomat. A sütés azonban még egy darabig váratott magára, ui. a tölteléknek vásárolt mogyorókrémet rendre bepusziltuk csak úgy, magában. :D A többedik üveg kinyalása után aztán magamra parancsoltam, így az utolsó adag mogyorókrémet megmenekítve, az végre a kalácstésztába kerülhetett.
Aznap, amikor a kalácsom kisült, Marcsi adventi könyvbemutatójára voltunk hivatalosak, és az ott kitett korábbi köteteibe belelapozva, rögtön az ő mogyorókrémes babkájánál nyílt ki a könyv. – Csakis a sors keze lehetett, amit persze széles vigyorral a képemen nyugtáztam, hiszen az Univerzum ezen a módon jelezte, hogy jó ötlet volt elkészíteni ezt a méltán népszerű finomságot. :)
Advent 2. vasárnapján így aztán degeszre ettük magunkat a Marcsi készítette kóstolókból és a babkámból. :D
Hozzávalók 1 kalácshoz:
a tésztához:
38 dkg finomliszt
6 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek. napraforgóolaj
½ mk. só
1 tk. vaníliapaszta vagy -esszencia (esetleg 1 cs. vaníliás cukor)
1 nagy tojás
1 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
kb. 1 dl tej
a töltelékhez:
22 dkg mogyorókrém (bolti esetén szerintem legjobb a Nutoka)
5 dkg török mogyoró
a narancsos cukorsziruphoz és a díszítéshez:
8 dkg cukor
1 dl narancslé+víz 1:1 arányban keverve
1 kezeletlen narancs héja
2 dkg aprított török mogyoró
elkészítés:
- A tésztához az élesztőt a langyos tejben 1 dkg cukorral, 1 evőkanál liszttel elkeverjük, és letakarva hagyjuk felfutni.
- Az egész tojást a tojássárgájával, a többi cukorral, a vaníliapasztával dagasztótálba tesszük, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, a lisztet, a sót, és robotgéppel alacsony fokozaton elkezdjük összeállítani a tésztát. Kisebb adagokban beledagasztjuk a puha vajat, az olajat, majd kevés liszttel hintett munkalapon kézzel átgyúrjuk. A tésztát kicsit ellapítjuk, szögletesre formázzuk, és folpackba csomagolva 12 órára 5-6 °C-os hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a mogyorót zsiradékmentes serpenyőben kis lángon addig pirítjuk, hogy a héja megrepedezzen, majd papírtölőbe vagy konyharuhába csomagolva lemorzsoljuk a héját. Késes aprítóban nem túl finomra daráljuk.
- A lehűtött tésztát lisztezett munkalapon 45×38 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. egyenletesen megkenjük a mogyorókrémmel, és megszórjuk durvára darált mogyoróval. Szorosan feltekerjük, majd a kapott tésztarudat hosszában, középen kettévágjuk.
- A töltött tésztaszálakat a vágott felükkel felfelé X alakban egymásra tesszük, majd a találkozási pont alatt és fölött szorosan összecsavarjuk. (Úgy is megformázhatjuk, ha az egyik végétől kiindulva, folyamatosan haladunk a csavarással a másik vége felé.) Ezután a kalácsot a munkalapon hagyva és a végeit a tenyerünkben tartva, kicsit összébb nyomjuk, miközben ellentétes irányban enyhe csavaró mozdulatot végzünk.
- A megformázott kalácsot óvatosan átemeljük a sütőformába, és letakarva min. 1, de inkább 1,5 órát kelni hagyjuk. A megkelt kalácsot előmelegített sütőbe toljuk.
- Közben elkészítjük a szirupot: a megmosott, szárazra törölt narancs héját zöldséghámozóval lehámozzuk, majd a cukorral, az átszűrt narancslével, vízzel együtt kis kiöntőbe tesszük. Közepes lángon felmelegítjük, és miután a cukor felolvadt, 5 percig gyöngyözve forraljuk. Elzárjuk alatta a lángot.
- Az aranybarnára sült kalácsot még forrón meglocsoljuk (vagy beecseteljük) a narancsos cukorsziruppal, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Ha maradt még szirup, azt újra felhevítjük, és a kihűlt kalácsra öntjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
Megjegyzés, tipp:
Ha a munkálatok közben lággyá válna a tészta, rögtön felgöngyölés után tegyük hűtőbe, és csak azután vágjuk ketté, miután kissé visszadermedt.
Ha szélesebb sütőformát használunk, akkor a tésztát előbb átfordítjuk úgy, hogy a rövidebbik oldala legyen hozzánk közelebb, és miután megkentük, értelemszerűen a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, ill. vágjuk ketté. Ilyen módon tömzsibb kalácsot kapunk.
Ha szélesebb sütőformát használunk, akkor a tésztát előbb átfordítjuk úgy, hogy a rövidebbik oldala legyen hozzánk közelebb, és miután megkentük, értelemszerűen a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, ill. vágjuk ketté. Ilyen módon tömzsibb kalácsot kapunk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: