Mézeskalács újratöltve
Már megírtam egy pár éve, milyen mézeskalács készül nálunk, a recept ugyanaz, de megpróbálok részletesebb lenni, hogy kezdőknek is használható legyen.
Ami nem változott, az az összetevők:
- 75 dkg liszt
- 35 dkg porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 4 tojás
- 4 evőkanál méz
- 4 teáskanál szódabikarbóna
- fél csomag Mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
Az egészet egy jóóó nagy keverőtálba tesszük, és akár fakanállal, akár kézzel, egyneműre gyúrjuk.
Lehet, hogy az elején úgy tűnik, ebből a büdös életben nem lesz egynemű tészta, mert csak liszt az egész, de idővel tényleg összeáll.
Jó, ha kb. egy órára betesszük hűtőbe, a vaj is megnyugszik egy kicsit, könnyebb lesz nyújtani.
Ha kivesszük a tésztát, akkor több darabban -ne egyszerre az egészet!- lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőlapra tesszük.
Ne nyújtsuk nagyon vékonyra, különben túl gyorsan megsül, megkeményedik és inkább lesz keksz, mint puszedli.
180 fokos sütőben sütjük alsó-felső sütésmódon, 5-6 percig (sütője válogatja), míg kellemesen világosbarna lesz. Ne tovább, mert gyorsan megég és keserű + kemény lesz.
FONTOS! Vegyünk igénybe szaksegítséget! Kölcsönöztünk erre a napra egy rokongyereket:
Előre szól, hogy ne felejsünk a tészta alá lisztet szórni
Nem kötik meg a kezét a szokásos mintázatok
A cukorral bőkezűen bánik minden formában
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: