Loading...

Tavernám a hegyen

Tavernám a hegyen / 2023. december 22., péntek

Mézeskalács újratöltve

Már megírtam egy pár éve, milyen mézeskalács készül nálunk, a recept ugyanaz, de megpróbálok részletesebb lenni, hogy kezdőknek is használható legyen.



Ami nem változott, az az összetevők:

  •  75 dkg liszt
  •  35 dkg porcukor
  •  5 dkg puha vaj
  •  4 tojás
  •  4 evőkanál méz
  •  4 teáskanál szódabikarbóna
  •  fél csomag Mézeskalács fűszerkeverék
  •  csipet só

Az egészet egy jóóó nagy keverőtálba tesszük, és akár fakanállal, akár kézzel, egyneműre gyúrjuk.



Lehet, hogy az elején úgy tűnik, ebből a büdös életben nem lesz egynemű tészta, mert csak liszt az egész, de idővel tényleg összeáll.
Jó, ha kb. egy órára betesszük hűtőbe, a vaj is megnyugszik egy kicsit, könnyebb lesz nyújtani.
Ha kivesszük a tésztát, akkor több darabban -ne egyszerre az egészet!- lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőlapra tesszük.
Ne nyújtsuk nagyon vékonyra, különben túl gyorsan megsül, megkeményedik és inkább lesz keksz, mint puszedli.
180 fokos sütőben sütjük alsó-felső sütésmódon, 5-6 percig (sütője válogatja), míg kellemesen világosbarna lesz. Ne tovább, mert gyorsan megég és keserű + kemény lesz.

FONTOS! Vegyünk igénybe szaksegítséget!  Kölcsönöztünk erre a napra egy rokongyereket:

Előre szól, hogy ne felejsünk a tészta alá lisztet szórni

Nem kötik meg a kezét a szokásos mintázatok

A cukorral bőkezűen bánik minden formában

Boldog Karácsonyt mindenkinek!



Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: