Gorgonzolás-parajos garnéla
Sajnos eljött az a nap, amikor hazajöttünk a várva-várt (és régóta tervezett) újabb vakációnkról, így a dolgos hétköznapokat éljük újra. De attól még nem mondtunk le a változatos és szívünkhöz közelálló falatokról. Sao Miguelen többször vettünk és készítettünk garnélát, és annyira jó volt (naná), hogy rövid időn belül itthon is újra megkívántuk. Egy teljesen egyszerű, ízében mégis különlehes fogást készítettünk a minap, amit szeretnénk megosztani veletek. Nyugi, semmi bonyolult nincs benne! Tartsatok velünk újra!
Gorgonzolás-parajos garnéla tejszínes maccherónival
Hozzávalók:
40 dkg maccheroni (azért így írjuk, mert ha simán makarónit írnánk, akkor mindenki bucatínivel készítené, ugyanis itthon a bucatini fut makaróni néven, nem is értjük miért)
20 dkg nyers garnéla
2 dl habtejszín
10 dkg leveles paraj
5 dkg Gorgonzola
1 teáskanál normális vaj (pl. Parmareggio Burro)
1 dundi gerezd fokhagyma
Bors
Só
Elkészítése:
Mi sem egyszerűbb, ráadásul nagyon gyorsan elkészül. Ellenőrizzük le, hogy a garnélák tápcsatornája ki van-e szedve a rákokból (pl. a Sparban kapható nyers "óriásgarnéla" bele pl. még benne van a fagyasztott állatban, vacakoljon vele a vevő, vagy nem is tudjuk mit gondolhat a cég...) Hogy miért is az idézőjel arra a szóra, hogy óriásgarnéla? Mutatjuk a különbséget. Sao Miguelen is vettünk óriásgarnélát, hát ott ilyen méretben KEZDŐDÖTT:, kilónként 3 ropiért....
Jól látjátok, a képen egy 0,5 literes kólásüveg mellé tettük.
Szóval ha leellenőriztük a bélcsatornát, akkor jöhet a garnélák pirítása. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd beledobjuk a nyers rákokat.
Sózzuk, borsozzuk, majd 30 másodperc alatt vörösre sütjük őket. A garnéláknak nem kell több, különben rágósak, gumisak lesznek.
A sütés elkezdése utáni 10. másodpercben hozzáadjuk a kanálka vajat a húshoz,
ezzel krémesebb, selymesebb és fényesebb lesz az egész - az ízen kívül, persze ;) 20 másodpercig kevergetve sütjük, majd kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.
Jöhet a mártás! A maradék ízes zsiradékba tesszük a Gorgonzolát, és elolvasztjuk.
Amikor olvadni kezd jöhet hozzá a zúzott fokhagyma és a tejszín.
Borsozzuk ezerrel, kóstoljuk (és ha kell sózzuk picit), majd zuttyantsuk hozzá a leveles parajt is. Keverjük alaposan el,
rottyantsunk egyet rajta, majd mehet vissza a fürdőbe a pirított garnéla is.
Egyetlen keverés, és már húzhatjuk is le a tűzről, mert elkészültünk! Adjuk az időközben kifőzött tésztához a garnélás mártást, és tálalhatunk is!
Porciózzuk az ételt tányérokba, majd azon melegében faljuk be. Lehet dúsítani Parmezán- vagy Pecorino forgácsokkal, illetve a mártást friss, érett, aprított fügével, mindegyik meghálálja a bizalmat!
Ízes, krémes, forró és laktató, gyorsan elkészül, mégis különleges. Kell ennél több egy hétköznapon? ;)
Jó étvágyat!
Természetesen nem fog elmaradni az újabb azori élménybeszámoló sem, ahogy a karácsonyi receptötletek is jönni fognak. Aki ismer minket az tudja, hogy mi már november végére megtervezzük a teljes ünnepi menüsort borokkal együtt, és november végéig (a friss hozzávalókon kívül) mindent meg is veszünk. Ráadásul nálunk nem játszanak a hagyományos karácsonyi fogások, hiába is keresnétek a töltött káposztát, halászlét, rántot halat, majonézes krumplit és társait az ünnepi asztalunkon. Mi úgy vagyunk vele, hogy a Karácsony a legszebb ünnep, és. ha már a legszebb, akkor valóban különleges ételeket is fogyasztunk. A töltött káposztát is imádjuk, de azt bármelyik héten tudunk készíteni. A halászlé is nagyon finom, nyáron, fatűzön, bográcsban. Szóval mi máshogy értelmezzük a különleges ételeket, de ezt tudjátok rólunk ;)
Várunk Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Dóri és Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
A posztokban szereplő képeket és videókat 4K UHD felbontású gépeken érdemes megnézni, mert úgy adják vissza az igazi élményt és a színeket! A videókat megtalálhatjátok a youtube-on, ha feliratkoztok a motoros konyhája csatornára).
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: