Diócska
Hozzávalók kb 120 darabhoz:
A tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor3 tojás sárgája
csipet só
pár kanál hideg víz
A töltelékhez:
kb 20 dk keksz
20 dkg pirított, darált dió
2 dl sűrített cukrozott tej
2 dl tejszín
10 dk magas kakaótartalmú csokoládé
2 púpozott kanál kakaó
rum vagy rumeszencia
ha szükséges tej
A hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a porcukorral, a dióval és a sóval, majd összekeverjük a tojássárgákkal és annyi hideg vízzel, hogy szépen összeálljon. Vigyázzunk, dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg, a tészta állaga ne legyen túl lágy. Fóliába csomagoljuk és hidegre tesszük legalább 1 órára.
A tésztából kisebb mogyorónyi darabokat csippentünk, golyóvá gömbölyítjük és megsütjük a speciális elektromos diócska sütővel. (Nagyon hamar ment, amíg a tésztával foglalkoztam, addig meg is sült egy adag, a sütőformában 24 féldió készül el egyszerre.)
Ha kihűltek éles késsel levágjuk azt a peremet, ami túlfolyt a formán, nem könnyű megfelelő méretű tésztagalacsinokat csinálni. A leeső széleket megmérjük, kipótoljuk keksszel 30 dkg-ig, majd megdaráljuk, összevegyítjük a darált dióval és a kakaóporral. A tejszínt összeforraljuk a sűrített tejjel, a rummal, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az összetört csokoládét és addig keverjük, amíg a csokoládé elolvad. ha langyosra hűlt ráöntjük a diós kekszre és összekeverjük. Ha túl száraz, akkor adhatunk hozzá kevés tejet, de vigyázzunk, a krém inkább kemény kell legyen, mint lágy.
Megtöltjük a diócskákat, porcukorba forgatjuk és fogyasztás előtt legalább egy fél napot pihentetjük.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: