Áfonyás pudingos morzsatorta
Nagyon szeretem ezeket a német konyhából eredeztethető morzsás sütiket. Könnyű és egyszerű vele dolgozni, mert nem kell a tésztát nyújtani, megsülve pedig klassz ropogós, amit még egy kis szeletelt mandula, vagy nagyszemű zabpehely hozzáadásával lehet fokozni. A vaníliakrém és áfonya kombinációját pedig azt hiszem nem kell külön dicsérnem.
Van még egy echte német motívum a képen, egy jó barátunk édesanyjának a hagyatékából származó, szépséges hagymás tálka, amit ezúton is még egyszer nagyon köszönök!
Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú piteformához
A tésztához
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
150g hideg vaj
60g cukornak megfelelő édesítő
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
A krémhez
600ml tej (vagy 300ml tejszín, 300ml víz)
50g vaníliás pudingpor
2 tojás sárgája
70g cukornak megfelelő édesítő
vaníliaőrlemény
35g vaj
250g áfonya (készíthető mirelittel is)
25g szeletelt mandula, elhagyható
Először
a morzsát készítettem el. A liszteket elvegyítettem, elmorzsoltam a hideg felkockázott vajjal, leggyorsabb késes aprítóval.
Hozzáadtam az édesítőt, a kissé felvert tojást, citromhéjat és morzsás
állagúra összedolgoztam. Hűtőbe tettem.
a morzsát készítettem el. A liszteket elvegyítettem, elmorzsoltam a hideg felkockázott vajjal, leggyorsabb késes aprítóval.
Hozzáadtam az édesítőt, a kissé felvert tojást, citromhéjat és morzsás
állagúra összedolgoztam. Hűtőbe tettem.
Megfőztem a krémet. A krémport nagyobb fém tálba tettem, kevés tejjel és
a tojássárgákkal csomómentesre kevertem. A maradék tejet az édesítővel
és vaníliaőrleménnyel felforraltam. Mikor a tej forrni kezdett, 2
merőkanálnyi forró tejet hozzáadtam a tojásos alaphoz, elkevertem, majd
besűrítettem vele a forrásban lévő tejet. Ezzel a hőkiegyenlítéssel
elkerülhető, hogy kicsapódjon a tojás. Végül a forró krémbe belekevertem
a felkockázott vajat. Átöntöttem egy tepsibe, hogy gyorsabban hűljön és közvetlenül a krémre folpack fóliát tettem. Ezzel elkerülhető, hogy a krém bőrös legyen.
a tojássárgákkal csomómentesre kevertem. A maradék tejet az édesítővel
és vaníliaőrleménnyel felforraltam. Mikor a tej forrni kezdett, 2
merőkanálnyi forró tejet hozzáadtam a tojásos alaphoz, elkevertem, majd
besűrítettem vele a forrásban lévő tejet. Ezzel a hőkiegyenlítéssel
elkerülhető, hogy kicsapódjon a tojás. Végül a forró krémbe belekevertem
a felkockázott vajat. Átöntöttem egy tepsibe, hogy gyorsabban hűljön és közvetlenül a krémre folpack fóliát tettem. Ezzel elkerülhető, hogy a krém bőrös legyen.
A sütőt 180 fokra melegítettem. A morzsa kétharmadát beletettem a formába, egyenletesen elsimítottam benne úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Egy habkártya segítségével erősen lenyomkodtam. 12 percig elősütöttem.
A krémet átkevertem (nem baj, ha nem hűlt ki teljesen), elsimítottam a tésztán, rászórtam a megmosott, jól lecsepegtetett áfonyát, végül a maradék morzsát, amit a mandulával elkevertem.
Sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Ha nagyon pirulna, tegyünk rá sütőpapírt.
A kész sütit hideg helyre tettem, amikor langyosra hűlt, hűtőbe
állítottam. A szép szeletelhetőség érdekében jó, ha megvárjuk míg
teljesen megdermed, legalább 4-5 órát áll.
állítottam. A szép szeletelhetőség érdekében jó, ha megvárjuk míg
teljesen megdermed, legalább 4-5 órát áll.
Tipp: morzsa helyett készíthető
reszelt tésztával is. Ekkor a tésztát gyúrjuk össze, tegyük mélyhűtőbe
és nagy lyukú reszelővel reszeljük.
reszelt tésztával is. Ekkor a tésztát gyúrjuk össze, tegyük mélyhűtőbe
és nagy lyukú reszelővel reszeljük.
Kissé szerencsétlen mennyiség a receptben szereplő 50g krémpor, mert a pudingporok általában 40 grammosak. Ha nem akarunk egy másik zacskót megbontani, egészítsük ki étkezési keményítővel.
A megmaradt tojásfehérjéket kis edényben mélyhűtőbe tettem, későbbi felhasználásra. Receptek tojásfehérjéhez: ide kattintva.
Ha te is szereted a morzsás sütiket itt találsz még többet!
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: