Túrós-szilvás pite cukorbetegeknek.
Túrós pitét sokszor sütök, de a szilvás változatát mindig a szilvaérésekor. (cukorral és finomliszttel készült piterecept erre a linkre kattintva található) Most részben meg kellett a hozzávalókat változtatni, hogy cukorbetegként is ehessek kedvenc pitémből. A finomliszt helyett tönkölylisztet, cukor helyett édesítőt használtam, de a pite így is nagyon finom. Sütés után egy omlós tésztát kaptam, túrós töltelékkel, melyhez remekül illik a fűszeres
szilva. A szilvát pedig ízlés szerint le is cserélhetjük..... de egy próbát mindenképpen megér szilvával is, mert nagyon finom.
Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:
A kétféle lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk
hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk
hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk
össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás
közben)
Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, csomagoljuk folpack fóliába majd tegyük be a hűtőbe.
A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a
formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig míg elkészítjük a tölteléket.
Túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
1 citrom reszelt héja
szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Ezután
szórjuk meg az eritrittel, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze,
majd hagyjuk pár percig állni.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a tejfölt, a
vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd
keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük
alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor
nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)
A hűtőből vegyük ki a kisebb tésztagombócot lisztezett felületen
nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny
csíkokra.
be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45
percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
Jó tanács:
Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába
úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor
a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd
emelni a formából.
előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét poreritrittel, szeleteljük fel,
és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék,
de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: