Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2024. augusztus 3., szombat

Túrós-szilvás pite cukorbetegeknek.

 


Túrós pitét sokszor sütök, de a szilvás változatát mindig a szilvaérésekor. (cukorral és finomliszttel készült piterecept erre a linkre kattintva található) Most részben meg kellett a hozzávalókat változtatni, hogy cukorbetegként is ehessek kedvenc pitémből. A finomliszt helyett tönkölylisztet, cukor helyett édesítőt használtam, de a pite így is nagyon finom. Sütés után egy omlós tésztát kaptam, túrós töltelékkel, melyhez remekül illik a fűszeres
szilva. A szilvát pedig ízlés szerint le is cserélhetjük..... de egy próbát mindenképpen megér szilvával is, mert nagyon finom.


 


 

Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:


30 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi Titka)
 
10 dkg Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt  (Nagyi Titka)

20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
 
8 dkg eritrit
 
2  kk sütőpor
 
1 egész tojás (nagy)
 
csipet só
 
1-2 ek hideg víz
 
 


A kétféle lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk
hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.




Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk
hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk
össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás
közben)




Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, csomagoljuk folpack fóliába majd tegyük be a hűtőbe. 



A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a
formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig míg elkészítjük a tölteléket. 







Túrós töltelék hozzávalói:




50 dkg túró
 

 5 dkg tejföl
 

15 dkg eritrit
 


1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
 

 1 tojás (nagy)
 

1 tk vaníliaaroma



1 citrom reszelt héja

Kell még kb. 15 db szilva
 
1 ek eritrit 
 
1 kk őrölt fahéj  
 
1 kisebb tojás a lekenéshez



A
szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. Ezután
szórjuk meg az eritrittel, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze,
majd hagyjuk pár percig állni.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá az eritritet, a tejfölt, a
vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd
keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük
alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor
nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)

Vegyük ki a hűtőből a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen kanalazzuk bele a túrós masszát.

Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint helyezzük rá a felezett, fűszeres szilvát.

A hűtőből vegyük ki a kisebb tésztagombócot lisztezett felületen
nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny
csíkokra.

Ezután a tésztacsíkokkal rácsozzuk be a pite tetejét, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük
be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45
percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.


Jó tanács:


Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába
úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor
a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd
emelni a formából. 





Tálalás
előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét poreritrittel, szeleteljük fel,
és úgy kínáljuk. Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék,
de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.
 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: