Loading...

Chili és Vanília   Chili és Vanília

  • Home
  • Gasztrovilág

MAUTNER ZSÓFI GASZTROBLOGJA - ALAPÍTVA: 2005-BEN

Gasztrovilág

Hommage á Galimberti Sándor és Lanov Mária – makrélafilé ciderben párolt almával és sült karfiollal

A Nemzeti Galéria 3. emeletén található egy különleges kiállítás, amit nagy szeretettel ajánlok, és amit még egy hétig lehet megtekinteni. Február 23-ig hosszabbították meg, ha tehetitek, nézzétek ...

Chili és Vanília / 2025. február 17., hétfő

Gasztrovilág

Feijoada – brazil, babos egytálétel

A feijoada (ejtsd: “fezsuádá) a brazil konyha egyik leghíresebb egytálétele, nagy családi és baráti összejövetelek fogása, brazil nemzeti büszkeség és nemzeti étel. Az elnevezés a feijao (bab) ...

Chili és Vanília / 2025. február 14., péntek

Gasztrovilág

Téli, gazdag lencseleves édesburgonyával, pirított tésztával

Ezzel a sűrű, sokzöldséges, kiadós lencselevessel rengeteg irányba elkalandozhatunk a téli hétköznapokban is. Egy tartalmas, gazdag leves mindent megold, legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról, ...

Chili és Vanília / 2025. január 27., hétfő

Gasztrovilág

Sült céklasaláta lencsével, gerslivel és gránátalmával

Még véletlenül sem sanyargatós receptek következnek, éppen ellenkezőleg: marad a hedonizmus, a színek, illatok, fűszerek, állagok, nemzetközi és hazai ízek, kulináris kultúrák kavalkádja. Amiből ...

Chili és Vanília / 2025. január 27., hétfő

Gasztrovilág

Rumbaba vaníliás tejszínhabbal

Amilyen egyszerű, olyan nehéz belőle igazán jót találni. Vagy száraz, vagy édes, túl tömör, a jó rumbaba ritka, mint a fehér holló. Könnyű, légies kelt tészta, amit tetemes mennyiségű, rumos ...

Chili és Vanília / 2024. december 20., péntek

Gasztrovilág

Gyömbéres, marinált harcsa zöldfűszerekkel, rizstésztával

Hanoi egyik leghíresebb étele kaporágyon, rizstésztával érkezik, és több, mint 130 éves múltra tekint vissza. Eredete a Doan családhoz fűződik, akik a francia gyarmati időszakban a Vietnámban ...

Chili és Vanília / 2024. december 20., péntek

Gasztrovilág

Insalata di Rinforzo – nápolyi stílusú karácsonyi sültzöldség saláta

Nápolyban a karácsony is varázslatos és mediterrán. A Via Pignaseccán, Nápoly legrégibb piacán, amely a város esszenciáját egyetlen utcába sűríti, ilyenkor még nyüzsgőbb a forgatag, mindenki ...

Chili és Vanília / 2024. december 20., péntek

Gasztrovilág

Sült lilakáposzta birsalmával, gesztenyével (ropogós libacomb mellé)

A birsalmakompót kiválóan passzol a Márton-napi libasülthöz. A birsalmakompót főzésénél két dologra érdemes figyelni: egyrészt, hogy ne keverjük a különböző birseket, mert mindnek más a puhulási ...

Chili és Vanília / 2024. november 7., csütörtök

Gasztrovilág

Spagetti fehérboros, zsályás mangalicaraguval

A ragu: apróra vágott húsból és zöldségből készült fűszeres étel. Jellemzője, hogy ízes mártásban készül, hasonló, kisebb méretűre vágott hozzávalókból, többnyire hosszabb ideig történő, lassú ...

Chili és Vanília / 2024. október 25., péntek

Gasztrovilág

Fűszeres rizzsel töltött nyári zöldségek (Gemista)

Nincs a világnak olyan szeglete, amelyben ne készítenének valamilyen töltött zöldséget, vagy töltött paprikát. A Balkánon rizzsel, hússal, Indiában currys-korianderes burgonyával, Baszkföldön ...

Chili és Vanília / 2024. szeptember 6., péntek

Gasztrovilág

Mandulakrémes, fügés sütemény (Moelleux aux figues)

Bár fügetermesztő nemzet nem leszünk, a klímaváltozás miatt egyre több füge terem a kiskertekben. Az éghajlati viszonyok változása miatt egyre nagyobb sikerrel termeszthető, sokan kapnak hozzá ...

Chili és Vanília / 2024. szeptember 6., péntek

Gasztrovilág

Spenótos, kecskesajtos leveles, szőlővel

Afshin Molavi Svédországban született és iráni családi gyökerei vannak. Eredeti végzettségét tekintve helikoptermérnök, ebből váltott élete egy pontján a borászat és vendéglátás szakmájába. ...

Chili és Vanília / 2024. augusztus 14., szerda

Gasztrovilág

Fava – sárgaborsókrém olívaolajjal

Kezdjük azzal, hogy Krétán nem hagyományos étel a görög saláta. Pontosabban a friss, szezonális zöldségek fogyasztásának nagyon is van hagyománya, azonban soha nem feta került rá, hanem helyi, ...

Chili és Vanília / 2024. augusztus 14., szerda

Gasztrovilág

Csilis-fokhagymás, cukkininyelő spagetti

Egy tisztességes, nyári cukkinirecept ott kezdődik, hogy minimum egy kiló cukkinit használ fel. Amibe csak egy-két cukkini kell, azzal sokra nem megyünk, az az étel a nyerő, amelyik minél több ...

Chili és Vanília / 2024. augusztus 13., kedd

Gasztrovilág

Oregánós, paradicsomos kakasragu morzsolt fetával

Az igazi, jó kakas (ami nem kakasnak álcázott csirke) egyrészt onnan ismerszik meg, hogy méretes (hacsak nem egy fiatal kiskakas). Másrészt onnan, hogy húsa sötétebb, bőre vastag, és olyan kollagénesre ...

Chili és Vanília / 2024. augusztus 13., kedd

Gasztrovilág

Marseille, mon amour!

Végy néhány újgenerációs, fiatal séfet, aki magabiztosan és büszkén építkezik a saját kulináris örökségére és identitására – keverd össze a kreativitásukat, energiájukat és mondanivalójukat ...

Chili és Vanília / 2024. augusztus 13., kedd

Gasztrovilág

Az élelmiszeripari maradékok második élete – interjú Dalmadi Júliával, a Secontaste alapítójával,

Sörtörkölyből kréker, granola, a szupermarketek által át nem vett, csúnya gombából mártogatós. Többek között ezekkel hódít Dalmadi Júlia. „Én nem csak a termékemet szeretném eladni, hanem egy ...

Chili és Vanília / 2024. május 27., hétfő

Gasztrovilág

Zöldspárga “instant” hollandi mártással

A korán jött nyár a piacokat is megbolygatta, a reggeli tömeg és színes kavalkád kerti partik és balatoni hétvégék bevásárlós reggeleinek hangulatát idézi. A szokásosnál korábban érkezett a ...

Chili és Vanília / 2024. április 26., péntek

Gasztrovilág

Bárányhúsos rakott rétes – tepsi börek

Börek, burek, burekas – különböző változatai a Balkánon és a Közel-Keleten is népszerűek. Ahány régió, annyiféle töltelék és forma. A török konyhában is kiemelt szerepe van, többnyire sósan ...

Chili és Vanília / 2024. április 5., péntek

Gasztrovilág

Dimbes-dombos óriás képviselőfánk

Húsvétra ajánlom ezt a dimbes-dombos óriás képviselőfánkot, nemzetközi nevén ún. “Karpatka” tortát. Hagyományos, lengyel sütemény, valójában egy krémes, ami két, égetett tésztából készülő tortalapból ...

Chili és Vanília / 2024. március 28., csütörtök

1 2