Zsemlegombóc, az igazi
Ez a poszt most csakis a zsemlegombócról szól, ami elengedhetetlen kísérője a vadas ételeknek, a marhának, nyúlnak, vagy más szószos húsoknak. Ez egy igazi régi klasszikus polgári recept, talán mostanában ritkábban készítik, mert kicsit munkaigényes, meg már kapható kész zsemlegombóc is /ami azért sosem lesz olyan, mint a saját készítésű/.
Tíz fő részére számolva kilenc kissé szikkadt zsemlét 1 centiméteres kockákra vágtam - körülbelül ez az egyedüli munkaigényes része a zsemlegombóc készítésének. Sütőben halvány bézs színűre pirítottam /160 fokon kb. 5 perc légkeveréssel/.
Előkészítettem hét tojást, 70 dkg lisztet, 7 dl tejet, pici sót.
A tojásokat géppel felvertem /kettő dupla sárgájú volt, így tulajdonképpen kilenc tojással dolgoztam/. Hozzáadtam a sót, a tejet, majd kézi keverésre váltva a lisztet is.
Ezutén kevertem a masszához a pirított zsemlekockákat - alig fértek a legnagyobb keverőtálamba.
Közben egy jó nagy lábasban vizet forraltam, megsóztam. A masszából vizes kézzel gombócokat formáltam /megnőnek majd/, s óvatosan a vízbe eresztettem. Három adagban főztem ki a gombócokat, egy-egy adag kb. 10 percig főtt.
Utána szűrőbe szedve vízzel leöblítettem.
Egy jénai tálban lefedve várakoztak a zsemlegombócok a tálalásig. Nagyon jól melegíthető a mikróban, így másnap is jól használható.
Azért egy kis marha fehérpecsenye is készült vadasan, hogy a zsemlegombóc ne árválkodjon egyedül a tányéron.
A vadas marha receptje: https://lepcsankparty.blog.hu/2015/07/20/vadas_marha_konnyen_es_gyorsan
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: