Loading...

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty / 2021. december 9., csütörtök

Zsemlegombóc, az igazi

Ez a poszt most csakis a zsemlegombócról szól, ami elengedhetetlen kísérője a vadas ételeknek, a marhának, nyúlnak, vagy más szószos húsoknak. Ez egy igazi régi klasszikus polgári recept, talán mostanában ritkábban készítik, mert kicsit munkaigényes, meg már kapható kész zsemlegombóc is /ami azért sosem lesz olyan, mint a saját készítésű/. 


6f473a68-9c8d-4e57-80ad-1b82c3f4d53e.jpeg


Tíz fő részére számolva kilenc kissé szikkadt zsemlét 1 centiméteres kockákra vágtam - körülbelül ez az egyedüli munkaigényes része a zsemlegombóc készítésének. Sütőben halvány bézs színűre pirítottam /160 fokon kb. 5 perc légkeveréssel/.


f902b1f6-7f97-482a-b5ef-620d44c6d481.jpeg


Előkészítettem hét tojást, 70 dkg lisztet, 7 dl tejet, pici sót. 


664deab5-d9bb-4a7d-b867-58eb7f252cf3.jpeg


 A tojásokat géppel felvertem /kettő dupla sárgájú volt, így tulajdonképpen kilenc tojással dolgoztam/. Hozzáadtam a sót, a tejet, majd kézi keverésre váltva a lisztet is.


150c5e5d-d906-4760-84fa-da383e487488.jpeg


 Ezutén kevertem a masszához a pirított zsemlekockákat - alig fértek a legnagyobb keverőtálamba.


3eae6030-2d82-4760-9049-983140e9d7f4.jpeg


Közben egy jó nagy lábasban vizet forraltam, megsóztam. A masszából vizes kézzel gombócokat formáltam /megnőnek majd/, s óvatosan a vízbe eresztettem. Három adagban főztem ki a gombócokat, egy-egy adag kb. 10 percig főtt. 


45a514bb-7809-431b-bab3-a0d852917223.jpeg


Utána szűrőbe szedve vízzel leöblítettem. 


10a03e70-89a3-4b34-a1cd-9a0d2a71aeb1.jpeg


 Egy jénai tálban lefedve várakoztak a zsemlegombócok a tálalásig. Nagyon jól melegíthető a mikróban, így másnap is jól használható.


91de4b32-688c-464b-9d87-8e2aa8f12df6.jpeg


 Azért egy kis marha fehérpecsenye is készült vadasan, hogy a zsemlegombóc ne árválkodjon egyedül a tányéron.


A vadas marha receptje: https://lepcsankparty.blog.hu/2015/07/20/vadas_marha_konnyen_es_gyorsan


 


dad7c8af-c088-432c-9269-f808192fab15.jpeg


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: