Zöldséges rizses hús
Újabb gyerekkori kedvencünk került fel étlapunkra, retro a javából. A rizses hús nálunk mindig zöldségekkel együtt készül - sokkal finomabb így. Ez nem a bácskai típusú, ez magamfajta zöldséges-rizses hús: sárga- és fehérrépával, zellerrel, karalábéval és zöldborsóval.
Sokan használnak már elektromos kuktákat, multicookereket, de elég kevés hozzájuk a jó recept. Nekik is segíteni szeretnék most is egy nagyon könnyen kivitelezhető recepttel, ami a család minden tagjának biztosan ízleni fog.
A kukta belső edényébe szalonnát kockázok, bekapcsolom 'Fry' /vagy más pirító, sütő/ programra. Amikor kezd kisülni a zsír, mehet rá egy fej felaprított hagyma, amit megdinsztelek egy-két keveréssel. Ezután következhet a hús, kockára vágva. Most csirkemellet használtam, de kiváló csont nélküli csirkecombból vagy sertéscombból, -lapockából is. Fedél nélkül kell pirítani.
A hús pár perces pirítása után következhet az ízesítés: só, bors, pirospaprika, pár gerezd tört fokhagyma. Most a rizset kell beletölteni az edénybe, ízlés szerinti mennyiségben - a pirítás folytatódik közben és a fedőt se tegyük rá.
Felöntjük vízzel és mehetnek bele a zöldségek is. Most - nagy könnyebbségemre - mélyhűtött zöldségkeveréket tudtam használni, amelyben répa, petrezselyemgyökér és zöldborsó volt, így megúsztam a zöldségtisztítást. Jól összekevertem egy fakanállal és megkóstoltam, utána kell-e ízesíteni. Egy kis só még mehetett bele. Ekkor kikapcsoltam az elektromos kuktát, majd újra bekapcsoltam - ezúttal 'Stew' /Párolás/ üzemmódra /vagy lehet 'Rice' /Rizs/ programon is készíteni/, az időbeállítás 20 perc. Természetesen a fedőt ekkor már rátesszük, lezárt szeleppel, hogy a kuktafunkció beinduljon.
A főzési idő letelte után meg szoktam várni, amíg magától távozik a gőz /amit elektromos kukta esetén észre sem lehet venni - semmi sziszegés, kifújás nincs/ és csak ekkor nyitom ki a fedőt, ami már könnyedén megy.
A zöldséges rizses hús zaftos, ízes, kicsik és nagyok is szeretik, igazi komfort-étel.
És most lássuk a következő alkalmat, amikor sertéslapockából készült a rizses hús, friss zöldségekkel és egy zellerlevéllel - látszólag nincs sok különbség a két tál között, persze, ízben tapasztalható volt. A lapockából készült étel zsírosabb lett.
A friss zöldségek azért hozzák a gazdag ízeket, ha van időnk, érdemes ezeket használni.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: