Loading...

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája

"Anya, ez isteni!...", avagy Gabojsza konyhája / 2022. december 19., hétfő

Vegán pisztáciás isler (IR kompatibilis)


Idén
minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán
margarinnal készültek, egyikben sincs tojás, nincs bennük tejtermék, illetve
édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan
természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez
hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis
rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma
mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem
utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.


A netbiobolt.hu oldalon 10
% kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket,
ha használod a gab10nc kedvezménykódot.
Az eritritolom is onnan van
J


Hozzávalók
40 darab, 5 cm átmérőjű kiszúróval készített islerhez:
120
g eritritol
22
dkg vegán margarin
30
dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120
g finomra darált natúr pisztácia
1
ek (házi) vaníliakivonat
1
kis üveg lekvár (én magtalanított, azaz passzírozott szederlekvárt használtam,
amit a nyáron főztem, édesítőszerrel)
15
dkg 70% kakaó tartalmú, liofilizált málnás étcsokoládé (bármilyen csoki jó
hozzá, nekem épp ez volt itthon)
1
ek (szőlőmag)olaj


 Az
egy csipet sóval és 1 evőkanál vaníliakivonattal ízesített tésztához robotgépben
összegyúrom az eritritolt, lisztet és a natúr pisztáciát a vegán margarinnal,
folpackba csomagolom és pár órára hűtőbe teszem. Két sütőpapír között kinyújtom
kb. 3 mm vastagra és 5 cm átmérőjű kiszúróval korongokat készítek belőle, sütőpapírral
letakart tepsire teszem őket, a maradék tésztát újra összegyúrom, nyújtom,
kiszúrom, míg el nem fogy a tésztám. 180 Celsius-fokra, légkeverésen előmelegített
sütőben 7-8 percig sütöm őket (fontos, hogy ne kapjanak színt sütés közben). A
tepsin hagyom teljesen kihűlni a kekszeket, majd kettő közé lekvárt töltök és
másnapig (de legalább 4-5 órát) pihentetem, így kapom meg az ideális állagot, ahogy
a lekvárt kicsit beszívja a keksz.


A
csokoládét vízgőz felett felolvasztom, a tűzről levéve hozzákeverem az olajat,
majd egyenként belemártom a csokiba a megtöltött kekszeket úgy, hogy a teteje
és az oldala legyen csokis, az alja ne. Én struktúrfóliával díszítettem az
islereket, és durvára darabolt pisztáciát  szórtam rájuk. Hagyom a csokimázat teljesen
megdermedni, ekkor távolítom el a struktúrfóliát, majd kekszes dobozban tárolom
a kész sütiket.


Havas
Dóra isler receptjét vegánosítottam és alakítottam IR baráttá.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: