Vegán narancsos-csokis kekszek (IR kompatibilis)
Idén
minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán
margarinnal készültek, egyikben sincs tojás (ebben a kekszben a tojás helyett almapürét használtam), nincs bennük tejtermék, illetve
édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan
természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez
hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis
rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma
mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem
utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.
A netbiobolt.hu oldalon 10
% kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket,
ha használod a gab10nc kedvezménykódot.
Az eritritolom is onnan van J
Hozzávalók
kb 50 darabhoz:
22
dkg vegán margarin
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg kukorica liszt
140 g eritritol
20 g vanillin zéró
1 csipet só
2 evőkanál almapüré (üveges, Aldi beszerzés)
2 db kezeletlen héjú narancs lereszelt héja*
50 g kandírozott narancshéj
100 g cukormentes étcsokoládé
Egy
nagy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, és belemorzsolom a hideg, kis kockákra
vágott vegán margarint, majd a narancsok lereszelt héját és a kandírozott
narancshéjat. Az egészet alaposan összedolgozom, míg a tészta elválik a kezemtől.
Ha nagyon nem akarna összeállni, akkor egy kevés narancslevet facsarok hozzá,
de tényleg csak pár cseppet.
A
kész tésztát folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem legalább egy órára.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítem 180 fokra,
légkeveréssel.
A tésztát 2 sütőpapír között kb 4 mm vastagra kinyújtom, majd karácsonyi kiszúrókkal
formázom. 22-25 perc alatt aranybarnára sülnek a kekszek, a tepsin hagyom őket
kihűlni. Vízgőz fölött felolvasztom az étcsokoládét, és a kihűlt kekszek egyik
felét belemártom, majd egy rácsra helyezve hagyom megdermedni a csokibevonatot.
Jól záródó kekszes dobozban tárolom őket.
*Kora tavasszal elég sok
kezeletlen héjú citrussal tértünk haza Szicíliából, a narancsok héját
megszárítottam, majd porítottam, és ebbe a kekszbe a reszelt narancshéj helyett
a saját készítésű narancshéj port használtam.
Ezt a receptet vegánosítottam és tettem IR baráttá.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: