Vegán linzer karika (IR kompatibilis)
Idén
minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem
vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás, sem tejtermék, illetve édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az
eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de
nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a
cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya
nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont
annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az
inzulinszintet.
A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot.
Én is ott vettem az eritritolt J
Hozzávalók
(kb 35 db, 5 cm átmérőjű linzerhez)
280 g teljes kiőrlésű búzaliszt
120
g búzafinom liszt
250
g vegán margarin
100
g eritritol
20
ml (házi) vanília kivonat
30-40
ml narancslé (én házi, édesítőszeres „kubu” gyümölcslevet használtam)
6
g sütőpor
1
kezeletlen héjú narancs és citrom reszelt héja
csipet
só
a
töltéshez lekvár (én rózsavizes, magtalanított málnalekvárral töltöttem, amit
még a nyáron főztem)
Késes
robotgépben összekeverem a lisztet, sót, sütőport, eritritolt, a citrom és
narancs reszelt héjával és a kis kockákra vágott, fagyos margarinnal. Ha már
nedves homok állagú, hozzáadom a vanília kivonatot és a gyümölcslé segítségével
összegyúrom a tésztát, majd frissentartó fóliába csomagolom és legalább 1 órára
a hűtőbe teszem pihenni, majd 4 fele osztom és mindegyik darabot 2 sütőpapír
között kb 2-3 mm vastagra kinyújtom, és linzerkarika formával kiszaggatom
(minden másodiknak a közepét is kiszúrom, ezek lesznek a linzerkarikák felső
részei. A leeső részeket összegyúrom, és újra nyújtom-szaggatom, míg el nem
fogy a tésztám.
A
kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 170 fokra
előmelegített sütőben, légkeverésen (vagy 180 fokon, alsó-felső sütéssel), 10-12
perc alatt világosra sütöm. Ha kivettem a sütőből, rácson hagyom teljesen
kihűlni, majd betöltöm a lekvárral: alulra a teli karikát, felülre a lyukasat. Kekszes dobozban tárolom.
Ez a recept volt az
alap, köszönet érte.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: