Loading...

Szellem a fazékban

Szellem a fazékban / 2021. szeptember 17., péntek

Vargabéles



Maradékhasznosítás: vargabéles. Még sosem csináltam, viszont csontlevest főztem a napokban és sikerült enyhén szólva is eltúloznom a cérnametélt mennyiségét. És én soha semmit nem dobok ki, mármint ételt biztosan nem. 
Így készült: volt 12 dkg főtt cérnametéltem. Ehhez vettem egy 9 lapos réteslap csomagot. Egy tálban kikevertem 25 dkg túrót 30 dkg 25%-os sűrű tejföllel, egy marék mazsolával, egy citrom reszelt héjával, csipet sóval és cukorral, vaníliás cukorral, valamint 2 tojás sárgájával és a főtt cérnametélttel. Mivel keveselltem a cérnametéltet, még kevertem hozzá 8 dkg száraz tésztát is, és így lett jó. Mire megsült, a száraz cérnametélt is tökéletesen bepuhult. A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral sűrű habbá vertem és ezt is a túrós keverékhez kevertem. Egy közepes tepsit (21 cm-szer 25-öst) kiolajoztam, és a réteslapok felét (4 db-ot) lerétegeztem úgy, hogy minden réteget olajoztam. Vissza kellett hajtanom, mert kisebb volt a tepsi, mint a lapok, de ez még jó is volt, így több lett a réteslap-réteg. Aztán elsimítottam rajta a túrós tölteléket, és a tetejére ugyancsak olajozva rárétegeztem a maradék 5 réteslapot. A legfelső lapot is csak olajoztam, így szuper ropogós lett. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem. 
Kiadós, mert 12 kocka lett belőle, így ha kettőt is megeszik valaki egy gazdag leves után, akkor is elég 6 főre.
Nagyon finom, a cérnametélt nem igazán érződik, viszont a túrós töltelék nagyon krémes és lágy lett tőle, olyan "remegős". Sokkal finomabb, mint egy sima, fojtós túrótöltelék. 
Tipp: ha nem maradékkal készítenétek, szerintem nem kell előfőzni a cérnametéltet, ezekhez a megadott mennyiségekhez én 15 dkg száraz cérnametéltet tennék.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: