Túrós stollen marcipánnal
Ezt a stollent akkor sütöm, amikor nem akarok kelt tésztával bíbelődni: nagyon egyszerű az elkészítése, ezért kisebb konyhai gyakorlattal rendelkezők is nekiállhatnak. Túrót pedig azért szeretek belegyúrni, mert lazítja a tésztát és nem szárad ki olyan könnyen. Eritrittel készítem, de természetesen hagyományos kristálycukorral is tökéletes.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 tojás
10 dkg eritrit (vagy 10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg szeletelt mandula
8 dkg kandírozott narancshéj (mazsola is lehet)
1-2 evőkanál rum
12 dkg puha vaj
25 dkg túró (krémesebb fajtát szoktam ehhez venni, nem a rögöset)
20 dkg marcipánmassza
A tetejére: 2-3 dkg olvasztott vaj és 2 evőkanál porcukor
Először összekeverem a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és az eritritet. Utána beleteszem a lazán felvert 2 tojást, a lágy vajat, túrót, rumot, mandulát és kandírozott gyümölcsöt, és az egészet összegyúrom. Zárható dobozba teszem (vagy folpackba csomagolom) és a hűtőben 30-40 percig pihentetem.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom, kb. 1 cm vastagságúra – nagyjából 30x40 cm-es lesz. A marcipánmasszát is kinyújtom 2 mm vastagra: ugyanolyan hosszú legyen, mint a tészta, de annál kb. 10 cm-rel keskenyebb. Ráfektetem a marcipánt a tészta közepére, így a marcipán a tészta hosszanti irányban a tészta mindkét végéig kiér, de a rövidebb oldalak mentén 5-6 cm-rel rövidebb. A tésztát szorosan feltekerem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. (Ha nincs kedved a marcipánt kinyújtani, akkor kisebb kockákra vágva, egyenletesen elosztva szórd a kinyújtott tészta tetejére, és így csavard fel – ugyanolyan finom lesz a végeredmény).
A stollent 175 fokon 45 perc alatt sütöm készre. A sütőből kivéve egy kenőecset segítségével elosztom rajta az olvadt vajat, majd megszórom porcukorral.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: