Linzer cukorbetegeknek.
Advent második vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a második gyertyát is.... szép sorban készülnek majd az aprósütemények, a krémes sütemények, és végül a torták, melyek az ünnepi asztalra kerülnek majd. Nálunk az egyik elmaradhatatlan aprósütemény a linzer, melyet cukorbetegként most tönkölyliszt, és finomliszt keverékével sütöttem meg, mert miért is kellene lemondanom róla. A linzertészta így is nagyon finom, és omlós, melyet saját házi cukormentes sárgabaracklekvárral, és diabetikus mogyorókrémmel ragasztottam össze. .....
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!
Hozzávalók 28-30 db-hoz:
20 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi titka)
10 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)
3 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
20 dkg vaj
1 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
csipet só
1-2 ek hideg víz (szükség esetén)
A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet.
Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát és a tojássárgát, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl száraz lenne a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet)
Az összegyúrt tésztát csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vékonyra, majd ízlés szerinti szaggatóval szúrjuk ki.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a kiszúrt tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.
A kihűlt linzert ízlés szerinti diabetikus lekvárral vagy diabetikus mogyorókrémmel ragasszuk össze, majd szórjuk meg poreritrottel.
Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható így pl. ünnepek előtt már egy-két héttel megsüthetjük. Minél tovább áll, annál omlósabb lesz.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: