Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2023. december 10., vasárnap

Linzer cukorbetegeknek.

 


Advent második vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a második gyertyát is.... szép sorban készülnek majd az aprósütemények, a krémes sütemények, és végül a torták, melyek az ünnepi asztalra kerülnek majd. Nálunk az egyik elmaradhatatlan aprósütemény a linzer, melyet cukorbetegként most tönkölyliszt, és finomliszt keverékével sütöttem meg, mert miért is kellene lemondanom róla. A linzertészta így is nagyon finom, és omlós, melyet saját házi cukormentes sárgabaracklekvárral, és diabetikus mogyorókrémmel ragasztottam össze. .....

 

 Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt várakozással teli időszakot kívánok!

 


Hozzávalók 28-30 db-hoz:

20 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi titka)

10 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)

3 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

20 dkg vaj

1 db tojássárga (nagy)

1 citrom reszelt héja

csipet só

1-2 ek hideg víz (szükség esetén)

 

 


 

 A kétféle lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sót, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá az eritritet.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát és a tojássárgát, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben túl száraz lenne a tészta, akkor adjunk hozzá 1-2 ek hideg vizet)

Az összegyúrt tésztát csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vékonyra, majd ízlés szerinti szaggatóval szúrjuk ki. 

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a kiszúrt tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni. 

 


A kihűlt linzert ízlés szerinti diabetikus lekvárral vagy diabetikus mogyorókrémmel ragasszuk össze, majd szórjuk meg poreritrottel.

 


Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható így pl. ünnepek előtt már egy-két héttel megsüthetjük. Minél tovább áll, annál omlósabb lesz.

 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: