Töltött karalábé
Hozzávalók...jelen esetben:
-8 db közepes méretű karalábé (de több is lehet, a hús mennyisége miatt)
-0,5 kg darált sertéshús
-kevés olaj
-1 nagy fej vöröshagyma
-2 nagy gerezd fokhagyma (vagy 2 nagy tk darált fokhagyma)
-1 egész tojás
-125 gr rizs (Uncle Ben's, 1 zacskó)
-fél csokor kapor (vagy 1 lapos ek szárított)
-só
-életízesítő
-frissen darált fekete bors
-1 nagy ek csemege paprika
-1 csokor petrezselyem (vagy 1 nagy ek szárított)
-fél csokor kapor (vagy 1 lapos ek szárított)
-1 közepes doboz tejföl (kb. 3 dl)
-0,5 liter tejszín (cukrozatlan, 30%-os)
-2 ek ételsűrítő
Az egész műveletet a karalábék kivájásával
kezdtem...kis gombócokat vájtam ki, minél
alaposabban, hogy több hely legyen a húsnak.
Ezután összeállítottam a tölteléket.
A burkolatától megfosztott vöröshagymát apró
kockára vágtam és kevés olajon dinsztelni
kezdtem kevés sóval, a vége felé hozzáadtam
a fokhagymát, majd hozzákerült a többi belevaló
is (tojás, rizs, kapor só, bors, piros paprika, stb.),
hozzákevertem a húshoz és kóstoltam,
hogy finom lesz -e.
Ezután megtöltöttem a kivájt karalábékat, de
nem púposra, mert kell a hely fövés közben a
rizsnek is.
Egy kellően nagy lábasba átpakoltam a kivájt
darabkákat, rá a megtöltött karalábékat, felöntöttem
az egészet annyi vízzel, amennyi szépen ellepi az
egészet és ezt a főzőlevet is beízesítettem sóval,
borssal, petrezselyemmel, kaporral, kevés
ízesítővel és főni tettem.
Főni közepesnél ne nagyobb hőn főzzük, hogy
egyben maradjon minden gombóc...csak mert
a kész tölteléknek való jóval több lett, így
készült 10 sima gombóc is, amiket
a karalábék között szépen elrendeztem.A főzési idő eddig nálam kb. 25 perc volt, mire a rizs
megfőtt (ekkor tüntettem el az első gombócot a
lábasból, szigorúan csak minőségellenőrzés miatt),
ezután került rá a tejföl, tejszín és egy kevés vízben
elkevert étkezési keményítő, amivel csak egyet
főztem az egészen, ennek ugyanis ennyi idő elég a
sűrítésre.
Összességében szűk háromnegyed óra alatt meg
is voltam.
Arról viszont itt ne essen szó, hogy gyors
egymásutánban még két gombócnak lába
kelt, tényleg említésre se kerüljön.
😉
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: