Thai kókuszos garnélaleves
Van ám nekünk más kedvencünk
is a Királylánnyal, mégpedig a Thai
konyha, ez annak egy gyöngyszeme.
Hozzávalók 4 főre:
-1 ek kókuszolaj
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-kb. 4 cm-nyi friss gyömbér
-2 db chili paprika (friss, piros, a magot kiszedve, hogy ehető legyen)
-2,5 dl kókusztej
-4 csészényi (1 liter) hús-, vagy zöldségleves
-1 ek halszósz
-1 ek szójaszósz
-0,5 kg garnélarák (tisztított, nyers)
-1 lime leve (frissen)
-plusz lime gerezdek, a tálaláshoz
-1 ek piros thai curry paszta
-só (csak kóstolás után, ha szükséges)
A kókuszolajon dinsztelni kezdem a félbe,
majd szálasra vágott vöröshagymát, ha már
áttetsző, mehet mellé a szeletelt fokhagyma,
utána a megpucolt és karikára vágott gyömbér
(bele is reszelhető, ha úgy szimpatikusabb),
ezek után a kimagozott chili, szintén karikára
vágva - ezeket puhulásig dinsztelem.
Ha eddig megvagyok, felöntöm a levessel,
beleöntöm a kókusztejet, mehet hozzá a halszósz
a szójaszósz és a thai curry paszta.
Ezt az egészet nagyjából 5 percig összefőzöm.
Ekkor kerül bele a garnélarák, aminek nagyjából
szintén 5 perc fövés elegendő (amíg szép rózsaszínű
lesz), majd zárásként belefacsarom a lime levét.
Természetesen főzés közben kóstolunk, ízesítünk,
kinek-kinek saját ízlése szerint készüljön ez a leves
IS.
Garnéla kisokos
A garnéla igen sokoldalú alapanyag,
amely számos ételben megállja a helyét.
amely számos ételben megállja a helyét.
Fűszerezhető, grillezhető,
párolható, és remekül passzol salátákhoz, tésztákhoz,
párolható, és remekül passzol salátákhoz, tésztákhoz,
levesekhez vagy
akár a különlegesebb, ázsiai ihletésű fogásokhoz is.
akár a különlegesebb, ázsiai ihletésű fogásokhoz is.
Kalóriatartalma
alacsony, így kiválóan beilleszthető akár egy diétás életmódba,
alacsony, így kiválóan beilleszthető akár egy diétás életmódba,
emellett
számtalan vitamint és hasznos zsírsavat is tartalmaz.
számtalan vitamint és hasznos zsírsavat is tartalmaz.
A garnélák omega-3 zsírsavakban
gazdagok, amelyek jótékony hatással vannak
gazdagok, amelyek jótékony hatással vannak
a szív egészségére.
Ezek a
zsírsavak csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, segíthetnek
zsírsavak csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, segíthetnek
az
artériák egészségének megőrzésében és javíthatják a koleszterinszintet.
artériák egészségének megőrzésében és javíthatják a koleszterinszintet.
A garnéla kiemelkedő foszfor- és
kalciumforrás, elengedhetetlenek
kalciumforrás, elengedhetetlenek
a csontok egészségéhez és erősségéhez.
Ezek az ásványi anyagok és a D-vitamintartalma segíthetik a csontsűrűség
fenntartását és a törések megelőzését is.
Tehát elmondhatjuk, hogy a
garnéla nemcsak egy remek alapanyag
garnéla nemcsak egy remek alapanyag
a konyhában, hanem az egészségünk
megőrzésében is segíthet.
megőrzésében is segíthet.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: