Loading...

Csont nélkül...csak egyszerűen

Csont nélkül...csak egyszerűen / 2024. október 19., szombat

Thai kókuszos garnélaleves

 Van ám nekünk más kedvencünk
is a Királylánnyal, mégpedig a Thai
konyha, ez annak egy gyöngyszeme.
Hozzávalók 4 főre:
-1 ek kókuszolaj
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-kb. 4 cm-nyi friss gyömbér
-2 db chili paprika (friss, piros, a magot kiszedve, hogy ehető legyen)
-2,5 dl kókusztej
-4 csészényi (1 liter) hús-, vagy zöldségleves
-1 ek halszósz
-1 ek szójaszósz
-0,5 kg garnélarák (tisztított, nyers)
-1 lime leve (frissen)
-plusz lime gerezdek, a tálaláshoz
-1 ek piros thai curry paszta
-só (csak kóstolás után, ha szükséges)

A kókuszolajon dinsztelni kezdem a félbe,
majd szálasra vágott vöröshagymát, ha már
áttetsző, mehet mellé a szeletelt fokhagyma,

utána a megpucolt és karikára vágott gyömbér
(bele is reszelhető, ha úgy szimpatikusabb),
ezek után a kimagozott chili, szintén karikára
vágva - ezeket puhulásig dinsztelem.
Ha eddig megvagyok, felöntöm a levessel,
beleöntöm a kókusztejet, mehet hozzá a halszósz
a szójaszósz és a thai curry paszta.
Ezt az egészet nagyjából 5 percig összefőzöm.
 
Ekkor kerül bele a garnélarák, aminek nagyjából
szintén 5 perc fövés elegendő (amíg szép rózsaszínű
lesz), majd zárásként belefacsarom a lime levét.
Természetesen főzés közben kóstolunk, ízesítünk,
kinek-kinek saját ízlése szerint készüljön ez a leves
IS.

Garnéla kisokos
A garnéla igen sokoldalú alapanyag,
amely számos ételben megállja a helyét.
Fűszerezhető, grillezhető,
párolható, és remekül passzol salátákhoz, tésztákhoz,
levesekhez vagy
akár a különlegesebb, ázsiai ihletésű fogásokhoz is.
Kalóriatartalma
alacsony, így kiválóan beilleszthető akár egy diétás életmódba,
emellett
számtalan vitamint és hasznos zsírsavat is tartalmaz.
A garnélák omega-3 zsírsavakban
gazdagok, amelyek jótékony hatással vannak
a szív egészségére.
Ezek a
zsírsavak csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, segíthetnek
az
artériák egészségének megőrzésében és javíthatják a koleszterinszintet.
A garnéla kiemelkedő foszfor- és
kalciumforrás, elengedhetetlenek
a csontok egészségéhez és erősségéhez.
Ezek az ásványi anyagok és a D-vitamintartalma segíthetik a csontsűrűség
fenntartását és a törések megelőzését is.
Tehát elmondhatjuk, hogy a
garnéla nemcsak egy remek alapanyag
a konyhában, hanem az egészségünk
megőrzésében is segíthet.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: