Szederlekváros sacher torta
Édesapám szülinapjára készült ez a torta. A tésztája nagyon finom és eszméletlen jól passzolt hozzá a házi szederlekvár. Idén már külön kérésre mag nélküli lekvárt főzött édesanyám. Szóval egy egyszerű sacher torta, barack helyett szederrel.
A maradék piskótából a tetejére sütigolyók készültek. Még némi friss szeder jól mutatott volna rajta, de hát nincs szezonja.
Hozzávalók:
225 g puha vaj
150 g porcukor
11 nagy tojás
225 g étcsokoládé
300 g kristálycukor
175 g tönköly finomliszt
50 g kakaó
1 tk. foszfátmentes sütőpor
nagy csipet só
1 üveg házi szederlekvár
Burkolás:
250 g étcsokoládé
120 g vaj
150 g tejszín
Csokicsurgatás:
50 g étcsokoládé
50 g tejszín
Friss szeder vagy liofilizált (nekem nem volt itthon)
Kakaópor a sütigolyókhoz
A recept Horváth Alexandra Hangulatfüggő szakácskönyvéből van, de némi módosítással.
Ahhoz, hogy ilyen magas torta készüljön szükség lesz két egyforma tortaformára, kisebb méretű 18-20 cm-es a jó. Nekem Aldiban kapható 18 cm-es van, nos abban nagyon felnőtt, körbetekertem sütőpapírral, de úgy is "kifutott" vagy két tortakarikát burkoljunk be folpackba és vajazzuk ki.
Kifejezetten magas torta ez, javaslom hosszanti irányban szeletelni és nem körcikket mert úgy nem lesz szép.
A tortaformák aljára sütőpapírt tettem, de az enyémnek az oldalát nem kell vajazni, szépen elválik.
A lisztet, kakaót átszitálom.
A 225 g csokit mikróban megolvasztom.
A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verem robotgép segítségével. 5-10 percet igénybe vesz.
A sütőt előmelegítem 175 fokra.
A puha vajat a porcukorral robotgéppel habosítom. Hozzáadom egyesével a tojások sárgáját. A kihűlt olvasztott csokit beleforgatom. Hozzáadom a sót.
Óvatosan több adagban spatula segítségével beleforgatom a tojáshabot.
Kisebb adagokban beleszitálom a lisztet, kakaót és sütőport.
A két tepsibe elosztom a masszát.
Előmelegített sütőben 175 fokon 40-45 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Amikor langyosak a tortalapok elválasztom a tortaformától. Hagyom teljesen kihűlni a tortalapokat, akár folpackba csomagolva másnapig hűtőbe is lehet tenni, vagy szobahőmérsékleten hagyom.
Tortaszeletelő segítségével két vastag tortalapra vágom, a púpos tetejét levágom. Lehet egyébként háromba is vágni és akkor 6 tortalapunk lesz.
Nekem EZ a fajta tortaszeletelő vált be.
Az alsó tortalapot a kínáló felületre vagy egy tortakorongra teszem. Megkenem bőven szederlekvárral, így folytatom az utolsó tortalapig, az mindenképpen egy tortalap alja legyen és azt fejjel lefelé teszem a torta tetejére, hogy ne vágott lap kerüljön legfelülre, hanem szép egyenes lap.
A burkoláshoz a csokit és vajat mikróban megolvasztom. 30 másodpercenként átkeverve. Hozzáadom a hideg tejszín, elkeverem. A tortát több adagban burkolom, mindig csak vékony csokiréteget kenek rá. Amikor elégedett vagyok a kinézettel, akkor elkészül a csokicsurgatás, amit a hideg tortára csurgatok.
A tejszínt forrosítom, hozzáadom a csokit és homogénre keverem. Egy tortakés segítségével a tortára csurgatom. Gyorsan kell dolgozni, gyorsan dermed.
A maradék piskótából (amit a púpos tortából levágtam) készülnek a csokigolyók. A burkolás csokikrémből is lesz maradék, azt keverem a morzsolt piskótához, hogy formázható masszát kapjak. Esetleg szederlekvár is mehet a masszába.
Különböző méretű golyókat formázok, kakaóba forgatom. A tortára helyezem.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: