Szabolcsi töltött káposzta.
Mi felénk így készül a töltött káposzta.
1 fej vékony levelű káposzta.
fél kg darált hús-a fele sertés dagadó
fél kg rizs
2-3 fej hagyma
4-5 ek zsír-főleg kacsa zsirral finom.
1 ek piros paprika
őrölt bors
só
A zsíron, megfonnyasztom a felkockázott hagymát, sót is teszek rá, így nem ég oda.
A tűzről lehúzva bele teszem a piros paprikát, borsot.
A több léről megmosott rizshez, hozzá adom a darált húst borsot, a paprikás zsírt, sózom és jól össze dolgozom.
A forró vízben megfonnyasztott, le gerezdelt, hideg vízben lehűtött káposzta levelekbe tekerem.
Ha ,nagy a levél 3 részre is osztom a leveleket.
De a gerezd mentén 2 felé téphető.
Inkább, kis csinos tökteléket szeretek készíteni.
A lábas aljába füstölt hús, kolbász, zöld paprika, paradicsom, apró káposzta kerül.
Vas lábasba fő igazán finoman.
Szorosan egymás mellé kerülnek a töltelékek, több sorban.
Egy -két zöld, vagy piros paprikába is kerül töltelék.
Annyi vízzel öntöm fel , hogy ellepje.
Egy kistányér kerül a tetejére nyomatéknak., és rá a fedő.
Mikor felfő, paradicsomot öntök rá.
Fedő alatt 20 perc alatt készre fő.
Nagyon alacsony hőfokon, főzöm.
A sertés dagadó különösen jó ízt ad neki.
Most kelkáposztába is tekertem.
Kukorica kásás, füstölt húsos is készült, torma levélbe tekerve.
Ebbe sok fokhagymát teszek, és olajjal vegyesen készítem, ,Édesanyám, nagymamám így készítette, jó kis házi, "olajütős" napraforgó olajjal és kacsa zsírral vegyesen.
A füstölt húst késsel pici kockákra vagdosom.
A torma levelet le gerezdelem, mosom és forró ecetes vízbe épp, csak felfőzöm.
Legalább fél órát ebben a lében áll.
Kisimítom egyenként és ebbe tekerem a kukorica kásás tölteléket.
Annyi vízzel, ami ellepi felöntöm,mikor felfő, akkor kerül rá a paradicsom, mindkét esetben.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: