Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2023. október 10., kedd

Sűrű szilvakelváros gombóc

Sütőben nagyon finom, sűrű szilvalekvárt lehet készíteni, ez a gombóc ilyennel készült. :-) 





Hozzávalók:

1 kg krumpli
liszt
1 tojás

1/2 kg szilvalekvár

15 dkg zsemlemorzsa
3 dkg  zsír
5 dkg kristálycukor
2 mk. kanál fahéj

Nem írtam lisztmennyiséget, mert a krumpli  fajtájától függ, hogy mennyi liszt kell hozzá, ez gyúrásnál derül ki.  

A krumplit hámozom, kockára vágom és megfőzöm.  Jól lecsepegtetem, gyúródeszkára borítom és még melegen összetöröm, hagyom teljesen kihűlni. Ez nagyon fontos, még csak langyos se legyen, mert akkor nagyon sok lisztet felvesz. Amikor teljesen kihűlt szórok rá lisztet, első menetben kb. 15 dekányit, hozzáütök egy tojást. Összegyúrom és ha kell még liszt, akkor szórok hozzá keveset, csak annyi kell, hogy  a tészta jól összeálljon. A gombóc tésztája akkor finom, ha nagy része krumpli, tehát könnyű, nem kemény, lisztes gumiszerű. 

A deszkát jól belisztezem, a tésztát ketté veszem. Először csak a felét nyújtom ki, mert így könnyebb vele bánni. Közben egy nagy fazékban teszek fel vizet forrni és odakészítem a  zsíron világosbarnára pirított morzsát is. Mivel a tésztában egyáltalán nincs cukor édesíteni kell. Tapasztalataim szerint ez úgy a legjobb, ha  a morzsát összekeverem a fahéjjal és a cukorral, mégpedig kristálycukorral és abba forgatom a megfőtt gombócokat. Próbáltam már porcukorral is, de az a meleg gombóctól egyből megolvad és utána az egész egy cukros lében úszik. 

A kinyújtott tésztát négyzetekre vágom, ráteszem a szilvalekvárt, jó sokat, mert úgy jó, ha sok töltelék van benne, gombóccá formálom. Forró vízbe rakom. Itt figyelni  kell, mert a gombócok először lemennek az edény aljára és néhány oda is ragad. Ezért 2 -3 perc múlva egy fakanállal alányúlva, óvatosan fel kell keverni. Ha feljöttek a víz színére, akkor még 2 percig főzöm és már lehet is kiszedni. A friss gombócok hamar megfőnek. 

A cukros morzsára szedem, a tetejét is megszórom vele, összerázom, hogy mindenhol érje a morzsa. Ezt megismétlem  másik adag tésztával is. A gombócot soha nem szabad leöblíteni, mert a víz nyomásától szétesik. Egyből a morzsára kell szedni. 

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: