Sült velőscsont pirítóssal
Van úgy, hogy az egyszeri motoros is megkíván valami tök egyszerű, mondhatni átlagos dolgot uzsonnára, ami akár egy étkezés előétele is lehet. De most csak "nassolna", harapna valami tartalmasat, izgalmasat. Így esett a választásom a mosolygós, de mégis komoly velőscsontra, amit 1000 Ft/kg áron kapni a boltokban, mégis mennyivel másabb kulináris élményt ad, mint egy átlag nasi.
Tartsatok velem most is!
Sült velőscsont pirítóssal
Hozzávalók:
12 db velőscsont (olyat válasszunk, aminek szép nagy a velőtartalma, és mindkét oldalán látszódik a velő, ez kívülről is jól látható)
12 szelet kenyér
Bors
Só
Chili
Friss petrezselyem
Kevés mustár
Az áztatáshoz:
1 dl 10%-os ételecet
Víz
Só
Elkészítése:
Olyan egyszerű, hogy a pofámról ég a bőr.... Szóval: fogjuk a csontokat, és tegyük be egy áztatólébe (2 l vízhez adjuk az 1 dl ecetet, és a 2 evőkanál sót.) Keverjük össze, és ebbe tegyük a csontokat. Hűtőben, kb. 2 óra elég is neki. Ennek az a lényege,- amellett persze, hogy a só szépen beívódik a velőbe - hogy a velő ne tudjon kifolyni a csontból sütés közben (az ecet picit üsszerántja, visszatartja).
A sütőt melegítsük elő 160 fokra, egy hőálló tálba tegyük bele a csontokat úgy, hogy ne a talpuk érintkezzen az edénnyel, és lefedés nélkül süssük őket 35-40 percig.
Ennyi idő bőven elég, hogy a velő átsüljön, de még krémes, ruganyos és kenhető maradjon. Amíg a velő sül, kevés olvasztott vajon pirítsuk meg a kenyereket (lustábbak kenyérpirítóba is tehetik, bár az nem lesz ugyanaz).
Vegyük ki a csontokat, most már a talpukra állíthatjuk őket. Porciózzuk, sózzuk, borsozzuk, chilipehellyel megszórjuk, majd aprított petrezselymet teszünk mindegyik velőscsontra. Pirítós és normálisabb rozé (mondjuk Garnacha, vagy Albali) kíséretőben tálaljuk.
Nagyon finom, ha a pirítósokat fokhagymás mustárral kenjük meg nagyon vékonyan, mielőtt a velőt rátesszük. A só, bors és chili természeteen nem hiányozhat a tálalásnál sem, hiszen a velő belsejét nem tudtuk eddig eléggé ízesíteni, így pirítósra helyezés után ki-ki ízesítse a saját ízlésének megfelelően..
Finom, ízletes, fűszeres, különleges csemege előételként, vagy uzsonnára beharapni. Egy pohár üde rozé kíséretében felejthetetlen a hideg napokon.
Jó étvágyat, egy kis hesszelés után már készülhet is a vacsi (ami grillezett tonhal lesz sütőtök-variációkkal, az ősz jegyében).
Legközelebb (azaz most hétvégén) már az Atlanti óceán közepéről fogok jelentkezni. Aki olvas az tudja: Azori szigetek forever ;) Annyit garantálhatok: Ti SEM fogtok unatkozni ;)
Várlak Titeket nagyon a következő posztban is, üdv: Gyuri.
Csatlakoztál már a Motoros konyhája facebook csoporthoz? Pedig érdemes! Olyan fényképeket, ötleteket és recepteket láthatsz és olvashatsz, amik nincsenek fent a blogon. Csupán egyetlen LIKE a motoros konyhája oldalra (ne a követésre kattints, hanem a kedvelésre...;) ), és máris részese lehetsz!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: