Loading...

Olgis kipróbált receptjei

Olgis kipróbált receptjei / 2023. november 16., csütörtök

Sós muffin és tepertős pogácsa.







Ebből a tésztából készültek.
Tésztája:
30 dkg liszt-fele sima 1/4 e félfogós, a többi rétes liszt
1 kk só.
2 ek tejföl
 1 dl tej
diónyi vaj-nálam kacsa zsir
 1 db tojás
2 dkg élesztő
1 kk cukor
 Kenyérsütő össze dolgozza.
A liszt minőségétől függ, kell-e még bele folyadék,vagy kevés liszt.
Dagasztás lejárta után, kézzel átdolgozom,és fél órát pihen.
Egy ráccsal borítom le, ami ad eltartást, hogy az abrosz, amivel letakarom ,ne érjen hozzá.



A muffinokat előre,ropogósra sütött békön szalonnával, sajttal és medvehagymával,zöld hagymaszárral, elkevert töltelékkel töltöttem meg.


A hagyma az ablakban hajt vízben.


Egy kevés nyers tojás fogta össze a tölteléket.


A formákat kacsa zsírral kikentem, egy kör tészta rá a töltelék.


Tojással megkentem.







Tetejét kicsit megnyitottam, hogy a gőz eltávozzon.


Sajt és szezámmag van a tetején.


Egy pár darabon lyukat szúrtam, az Édesanyámtól örökölt gyűszűvel.







 A kimaradt tésztákat kisodortam, tojással lekentem és római kömény került a tetejére.


Tepertős pogácsa.







A tepertőt a késes darabolóban, kevés liszttel,  színes borssal aprítottam.


A  kétujjnyira kinyújtott, le zsírozott tésztára kentem, feltekertem, pihent, újból tekertem, megint pihent  fél órát.









Itt látszik, milyen leveles a tészta!












Kenyér zsömlékkel, kenyérrel, együtt pihen,kél.







A tepertős pogácsa így készült.


Újabban kockákra vágom , így nincs hulladék.












 Bevagdosom, tojással kenem, majd szezámmag ,vagy sajt kerül rá.


A zsíros, vajas tésztáknál 200 C-ra°


előmelegített sütő 10 percig, majd 150 C°-on sül kb 25  percig.


A tészta vastagságától függően.


Szép réteges, leveles a belseje.








Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: