Sajtos-zöldséges graten.
A sajtos-zöldséges graten remekül illik a sült húsokhoz, de ízlés szerint akár magában is tálalhatjuk főételként. Krumplival már többször készítettem, de most rétegezve került mellé sárgarépa és zsenge cukkini is. Egy-egy réteget pedig megszórtam reszelt sajttal, majd fűszeres tejszínnel leöntve, lefóliázva került a sütőbe. Végül megszórtam a maradék sajttal, majd szép pirosra sütöttem. Nagyon jól illett a grillen sütött fűszeres pulykamedalionhoz.....
Hozzávalók 2 személyre:
4 db sárga krumpli
1 db zsenge cukkini
2-3 db sárgarépa
25 dkg reszelt sajt (pl. trappista, guoda, edami...)
2 dl Milli főzőtejszín
1 tk ételízesítő
1 tk só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
morzsolt kakukkfű (ízlés szerint)
kb. 3 dkg vaj
A tejszínhez morzsoljuk hozzá a kakukkfüvet, adjuk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint őrölt színes borsot, és keverjük össze.
A krumplit és a sárgarépát pucoljuk meg. A cukkinit mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
Ezután külön-külön mindegyiket vékonyan szeleteljük fel, pl. egy mandolin segítségével, mert akkor egyforma vékonyak lesznek a zöldségek.
A tepsit kenjük ki a vajjal, rakjuk ki a vékonyra felszeletelt krumpli felével, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Ezután rakjuk rá a felszeletelt cukkinit, szintén enyhén sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg reszelt sajttal.
A következő réteg a sárgarépa legyen, melyet szintén enyhén sózzunk, borsozzunk, és szórjuk meg reszelt sajttal.
Végül rakjuk rá a maradék krumplit, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen öntsük rá a fűszeres tejszínt.
Ezután fedjük le a tepsit alufóliával, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, majd addig süssük hogy a sajt ráolvadjon, és szép színt kapjon.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, hogy szépen tudjuk majd felvágni, és tálalni. Én grillen fűszeres pulykamedaliont sütöttem, és azzal tálaltam, de bármilyen sült húshoz remekül illik, sőt magában is fogyaszthatjuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: