Rántott cukkinihasábok a sütőből
Hát még ez a kaja is kapcsolódik a szülinaphoz, mert kedvenc zöldségesboltom szabadság miatt zárva volt, és a Lidlben kellett bevásárolnom a zöldségeket, ott viszont aznap este, amikor próbálkoztam, nem volt más cukkini, csak a kettesével csomagolt biocukkini. Nekem elég lett volna egy is, de gondoltam, nem érdekel, nem megyek már máshova vásárolni, majd csinálok valamit a másikkal. A receptet itt találtam, és csak annyit módosítottam, hogy feleztem a mennyiségeket.
Hozzávalók 1 főre:
- 1 db cukkini
- 1 nagy tojás
- ½ teáskanál só
- 3 púpos evőkanál liszt
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 1 csipetnyi fokhagymagranulátum (aki bírja, tehet többet, sőt tegyen is, mert csak jó lehet)
- ½ teáskanál füstölt pirospaprika
- ½ teáskanál őrölt feketebors
- cayenne bors vagy chilipehly ízlés szerint (nekem lehetett volna több is, csak 2-3 csipetnyit használtam, de nem csípett eléggé)
A fűszerekkel kísérletezni kell, mert a cukkini önmagában nem túl karakteres ízű, mondhatni ízletlen.
Azzal kezdtem, hogy 1 tojást felvertem ½ teáskanál sóval. A lisztet kimértem, majd a zsemlemorzsát is, amibe belekevertem a fűszereket (a só kivételével). A cukkinit meghámoztam, 3 egyforma darabra vágtam. A darabokat hosszában félbevágtam, és a feleket megint csak hosszában 3 hasábra. Így lett 18 darab majdnem egyforma kis hasábom. Nem sóztam be, hogy ne engedjen levet (de később kipróbáltam besózva is). Viszont azonnal elkezdtem panírozni. Ez nem volt annyira unalmas, mert csak egy személynek való adagot csináltam, de ha egy buliba készülne ilyen, akkor sajnos gyerekrabszolgákat kell alkalmazni, vagy meghallgatni valami jó hangoskönyvet közben. Szóval kicsit hosszadalmas, de ez a miniadag nem tartott tovább, mint hagymát aprítani a pörkölthöz, azzal az előnnyel, hogy ez nem csípte a szememet.
Amikor bepanírozódott valahogy az összes hasáb, akkor a sütőpapírral borított tepsin szépen egymás mellé rendeztem őket és meglocsoltam leheletnyi olívaolajjal minden hasábot. Ehhez nagyon kell, hogy legyen egy olyan fém szűkítő cucc az olajosüvegen, amivel épp csak csordogál az olaj. (Legközelebb lefotózom az enyémet, most vettem, és nem tudom, hogy tudtam eddig élni nélküle.) 180 fokon légkeveréssel sütöttem 25 percet, félidőben megforgattam a hasábokat. Sütöttem mellette félbevágott krumplikat, és 2 szál újhagymát is, mert azt találtam a hűtőben.
Tálaláskor kevertem hozzá egy kis majonézt tejföllel (kétharmad majonéz, egyharmad tejföl), majd ollóval rávagdostam 4 db bazsalikomlevelet, amit az erkélyen nevelt bazsalikomról szedtem. Petrezselyemmel is biztos nagyon finom (de az nincs az erkélyen). Meg valami sokkal fűszeresebb mártogatóval. Nagyon finom volt, ropogott a bundája és belül krémesre sült. Rögtön meg kell enni, mert kihűlve a ropogósság elmúlik. De KÉPZELJÉTEK! Én nem bírtam az egészet megenni. Biztos van valami bajom!
Frissítés: Csincsilla kommentje alapján elkészítettem az ő verzióját is, ami több ponton eltér ettől, de főleg abban, hogy előre besózza a cukkiniket, amitől tényleg finomabb lett, itt írtam róla.
Napi cuki az erkélyem lesz, mert mióta Toma felfúrta a felfúrnivalókat és átfúrta az átfúrnivalókat és lejjebb helyezte a polcokat, azóta megint imádok kint kertészkedni.
A legfölső polcon kakukkfű van, alatta bazsalikom, borsikafű (csombor), zsálya, legalul varjúháj (ez sajnos nem ehető), mellette menta és rozmaring
Itt a korláton túli részen krizantémok vannak, halottak napján innen szoktam virágot vinni a temetőbe, persze szigorúan bringával a Farkasrétibe. Ezzel tesztelem az öregedést, tavaly még fel bírtam tekerni megállás nélkül.
A belső részen rózsa van, törökszegfű, varjúháj (sajnos eddig a részig egyik sem ehető), utána snidling, mellette citromfű, aminek csak egy kicsi része látszik a cserepéből (mind nyami!).
Ő pedig egy pocok, amit Szabi fotózott nemrég egy kiránduláson, én meg csak ámulok, hogy lehet ilyen képeket csinálni. Olyan, mintha rám nézne, és beszélgetni szeretne.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: