Pongyolás virsli (1.)
A férjem családjában régen mindig ilyet készítettek szilveszterkor. A recept viszont az idők során eltűnt. Az idei, otthonmaradós szilveszteren kitalálta, hogy keres hozzá receptet és elkészíti. Olyat nem talált, ami egy az egyben az ő receptjükhöz hasonlított volna, de végül Szepi Ági virslis lábtörlő receptje alapján elkészítette a pongyolás virslijeit és nagyon bejött neki, amit mi sem bizonyít jobban, hogy azóta még kétszer megsütötte már. :)
Itt az eredeti, ötletadó recept linkje: https://szepizek.blog.hu/2016/01/02/tesztaba_bujtatott_virsli
Hozzávalók:
35 dkg liszt
3 dl tej (az eredeti recept 2 dl ír, nekünk több kellett hozzá valamiért, annyival nagyon kemény volt a tészta)
2-3 dkg élesztő (az eredeti recept feleannyit írt, nekünk így jobban bejött)
1 kávéskanál só
1 csapott kávéskanál cukor
1 kávéskanál olaj
kb. 10 db virsli
A tetejét lekenni 1 db tojás+ reszelt sajt
1.
Ezekből kelt tésztát dagasztunk. Mi kenyérsütőbe raktunk mindent és abban készítettük el, ennek hiányában miután megdagasztottátok, meleg helyen minimum 1 órát hagyjátok a tésztát kelni.
Ezekből kelt tésztát dagasztunk. Mi kenyérsütőbe raktunk mindent és abban készítettük el, ennek hiányában miután megdagasztottátok, meleg helyen minimum 1 órát hagyjátok a tésztát kelni.
2. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 1-2 cm vastagságúra. Ezután téglalapokra vágjuk és a félbevágott virsliket belecsomagoljuk.
3. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, majd a felvert tojással lekenjük őket és reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket.
4. Ezután még kb. fél órát hagyjuk a tepsiben kelni.
5. A sütőt előmelegítjük és az aljába egy kis fazékba teszünk vizet, hogy gőz keletkezzen.
6. Végül az előmelegített, gőzös sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Ne legyen túl magas a hőfok, mert akkor nem fog átsülni.
7. Ketchupba, majonézba vagy mustárba mártogatva ehetjük vagy igazából bármilyen kedvünkre, ízlésünkre való szószba, mártogatósba.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: