Méteres kalács
Bizonyára sokaknak van receptje ebből a kedvelt süteményből a családi receptkönyvekben, ahogyan interneten is. Nálunk ez nagy családi kedvenc a gyerekek körében is, ünnepekkor gyakran sütök méteres kalácsot.
Ez a recept most a hosszabb őzgerinc - formához lett igazítva arányaiban, illetve mindenképpen szerettem volna rögzíteni a megfelelő édesség arányt is (sok olyan rcepet kering, ami nekünk émelyítően édes). A rétesliszt szintén fontos hozzávalója a tésztának: a piskótának így van tartása, bár nem annyira könnyű a tészta, mint csak finomliszttel, de ezekkel az arányokkal nem is nehéz.
Bevált tésztarecept a hosszabb formánkhoz:
- hozzávalók a sima tésztához:
- 130 gr finomliszt
- 130 gr rétesliszt
- 110 gr cukor
- 1 csomag sütőpor
- 5 tojás
- 1,2 dl olaj
- 1,2 dl víz
Összekeverem a száraz hozzávalókat. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgákat felkeverem a vízzel és az olajjal. Összekeverem a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókkal.
180 fokon légkeveréssel sütöm kb. 20 percig.
A kakaós tészta szinte ugyanezek a hozzávalók ugyanebben az arányban, csak 3 evőkanál holland kakaóport keverek a tésztához (ezzel együtt 1-2 evőkanállal kevesebb lisztet).
A krém egy egyszerűsített verzióban készült most: az egy-egy csomag pudingporhoz, amihez 3 dl tejet adtam, 25-25 dkg mascarponét kevertem még.
A kisült tésztákat kihűlve ujjnyira szeletelem, majd egyenként összerakom a krémmel, felváltva a vaníliással és a puncsossal, felváltva a kétféle tésztát.
A csokoládémáz jelen esetben kissé híg lett, de azért reggelre megkötött. Ehhez még keresem az ideális receptet.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: