Mákos kalács
Ugyan volt már régebben egy mákos kalács, amit készítettem, ebben a receptben kissé mások az arányok. Kelt tészta - kelt tészta, mondhatnánk, hogy úgyis nagyon hasonlóak, és a végeredmény mégis más lett. Puhább, omlósabb, összességében finomabb.
hozzávalók:
- kb. 40 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- kb. 3 dl tej
- 1 ek cukor a tejbe
- 8 dkg cukor
- 1 kk só
- 2 ek sikér
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája a kenéshez
Ezekből a hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. összeállítás után kb. 40 percet pihentetjük.
Kétfelé vesszük, mindkettőt kinyújtjuk téglalap alakúra. Eloszlatjuk rajtuk a mások tölteléket, feltekerjük, majd a két rudat összefonjuk.
a töltelékhez:
- kb. 20 dkg mák
- kb. 3 dl tej
- 3-4 ek cukor
A tejet a cukorral megmelegítjük, ráöntjük a mákra, hagyjuk megduzzadni benne a tejben a mákot.
A feltekert kalácsot 5-10 percig pihentetjük, majd kb. 170 fokon 35-40 percet sütjük
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: