Lazac és tengeri herkentyűk cataplanában
Elsősorban tisztázzuk, mi is az a cataplana: két összekapcsolt félgömbből álló főzőedény, Portugáliából, közelebbről a déli Algarvéből származik, hasonlít a magyar diszkoszra. A portugálok szívesen készítenek benne egytálételeket. Ez a cataplana évekig feküdt a spájzom legfelső polcán - épp itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.
A kipróbálást tengeri dolgokkal képzeltem el, mintha Portugáliában lennénk. Csodás fadobozos, nyersen fagyasztott héjas nagyobb spanyol rákok, kagyló /héj nélküli/ és két szelet lazac volt a kiindulás. Szükségem volt még hagymára, fokhagymára - már kapható a friss, idei is - és olivaolajra.
De helyezzük az egészet egy kis krumpli-alapra, egy löttyintésnyi olivaolajra egy nagy, apróra darabolt hagyma és négy vékonyra szeletelt burgonya került.
Erre tettem a feldarabolt lazacot, egy kis édes chiliszósszal megöntözve - fúziós lesz ez az étel, akárki meglássa...
Következtek a kagylók és a rákok, két fej új fokhagyma cikkekben, majd bőségesen meglocsoltam paradicsomszósszal, ami csak egy kis sóval és borssal lett ízesítve. Néhány kanál vizet adtam még hozzá.
A két félgömböt összezárva a 180 fokra előmelegített sütőbe raktam a cataplanát. Kb. egy óra hosszáig tartózkodott odabenn.
Egész jól nézett ki az elkészült étel, amelynek neve sincs, de finom lett.
Apró szépséghiba, hogy a sütés végén ellenőrzésképpen kinyitott cataplanát többé nem tudtam összecsukni... Ezt még meg kell szerelni, hogy jobban bírja a strapát, mert érdemes lesz benne sütni-főzni.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: