Loading...

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty / 2022. május 26., csütörtök

Lazac és tengeri herkentyűk cataplanában

Elsősorban tisztázzuk, mi is az a cataplana: két összekapcsolt félgömbből álló főzőedény, Portugáliából, közelebbről a déli Algarvéből származik, hasonlít a magyar diszkoszra. A portugálok szívesen készítenek benne egytálételeket. Ez a cataplana évekig feküdt a spájzom legfelső polcán - épp itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.


e9a7a866-fa51-4fa7-84a6-58b73e2f96c6.jpeg


A kipróbálást tengeri dolgokkal képzeltem el, mintha Portugáliában lennénk. Csodás fadobozos, nyersen fagyasztott héjas nagyobb spanyol rákok, kagyló /héj nélküli/ és két szelet lazac volt a kiindulás. Szükségem volt még hagymára, fokhagymára - már kapható a friss, idei is - és olivaolajra.



6dfe62d2-6dff-444c-92d1-ec65f8ffcae7.jpeg


 De helyezzük az egészet egy kis krumpli-alapra, egy löttyintésnyi olivaolajra egy nagy, apróra darabolt hagyma és négy vékonyra szeletelt burgonya került.


d25f277c-2175-490b-9f1a-fa79db78b819.jpeg


 Erre tettem a feldarabolt lazacot, egy kis édes chiliszósszal megöntözve - fúziós lesz ez az étel, akárki meglássa... 


7ab353cd-3260-4ca8-8089-96fbf0e81f7e.jpeg


 Következtek a kagylók és a rákok, két fej új fokhagyma cikkekben, majd bőségesen meglocsoltam paradicsomszósszal, ami csak egy kis sóval és borssal lett ízesítve. Néhány kanál vizet adtam még hozzá.


25e6e443-f284-403c-8470-f6f739b45780.jpeg


 A két félgömböt összezárva a 180 fokra előmelegített sütőbe raktam a cataplanát. Kb. egy óra hosszáig tartózkodott odabenn.


1b011ef2-0647-47c7-b4c7-2745747143c9.jpeg


 Egész jól nézett ki az elkészült étel, amelynek neve sincs, de finom lett.


e36f7b11-fed0-448a-93be-1cc71ec38b30.jpeg


Apró szépséghiba, hogy a sütés végén ellenőrzésképpen kinyitott cataplanát többé nem tudtam összecsukni... Ezt még meg kell szerelni, hogy jobban bírja a strapát, mert érdemes lesz benne sütni-főzni.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: