Könyvajánló: Irina Georgescu – Kárpátok ízei
Újabb
könyvajánló, egy olyan szakácskönyvről, mely bebalzsamozta félig román lelkem,
ahogy kézbe vettem és beleolvastam. Gyerekkorom ízei, gyönyörű fotókkal,
románul is leírt ételnevekkel, ami különösen jól eső érzés egy Görgény-menti echte
román anya és egy budapesti apa gyermekének (nekem).
A könyv eredetileg angolul jelent meg 2020-ban Londonban és hatalmas sikert
aratott az Atlanti-oceán mindkét partján. Írója – Irina Georgescu Bukarestben
született és élt 10 évvel ezelőttig amikor férjhez ment egy angolhoz és Wales-be
költözött. A Kárpátok ízei nem csupán egy szakácskönyv, amely felsorolja a
recepteket, hanem társadalmi és történelmi kontextusba helyezi azokat, lehetőséget
adva az olvasónak a román kultúra és történelem megismerésére. Kulináris
utazásra viszi az olvasókat a Kárpátok szívébe, ahol az ételeken keresztül
fedezzük fel múltját, tájait és hagyományait. Koránt sem a román konyha
kimerítő összefoglalója, de jó keresztmetszete annak, amit a gazdag
hagyományokkal és ízletes ételeivel a román konyha kínál, a csorbától a túrós
puliszkáig, a padlizsánkrémtől a visinátáig.
A receptek hat fejezetben sorakoznak: az előételeket, salátákat, apró falatokat
a kenyérfélék és péksütemények követik. A ciberék és csorbák után ízletes
főételek és desszertek sorakoznak, mind-mind arra várva, hogy elkészítsük, majd
a családdal, barátokkal közösen asztalhoz ülve elfogyasszuk, és élvezzük az
ízeket, meg egymás társaságát.
Külön fejezetben találjuk a savanyúságokat, befőtteket, italokat és egyéb
alaprecepteket, mint a muzsdej, vagy a puliszka, de olvashatunk a román
hagyományokról, Románia értékeiről és kulturális örökségéről.
Irina Georgescu –
Kárpátok ízei
HVG Könyvek Kiadó
2021.
224 oldal
5 500 Ft
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: