Karfiolos-sárgarépás-hagymás savanyúság
Tart a nyár, sok finom zöldség áll rendelkezésre, készítünk is mindig friss avanyúságokat tartósítószer, ecet nélkül, mint ahogy azt tették eleink is régen. Most ezt a módszert fermentálásnak hívják. Nevezzük báminek kovászolásnak, az biztos, hogy finom és egészséges.
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol darabokra szedve
- 40 dkg sárgarépa karikázva
- 20 dk vöröshagyma nagyobb darabokra vágva
- a felöntöléhez literenként 2 ek nem jódozott só (Pl. Parajdi)
A darabolt zöldségeket befőttes üvegbe tesszük, leszorítjuk és felöntjük annyi felöntőlével, hogy legalább 2 centivel magasabban legyen a folyadék a zöldségnél. 2 hetet érleljük meleg helyen, az első pár napban meg kell böfizetni az üveget, magyarul idpőnkánt meg ekll nyitni, hogy gázok távozni tudjanak. Hűtőben, hűvüs helyen hónapokig eláll, feltéve, ha nem fogy el. Mert elfogy és a leve is finom zöldséges gyógyszer.
Jó étvágyat!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: