Karamelllapos ananászkrémes sütemény
Hozzávalók:
A lapokhoz (20X20)
120 g cukor
100 ml tejszín
50 vaj
300 g liszt
100 g darált dió
7 g sütőpor
1 tojás
A gyümölcspéphez:
400 g ananász
50 g cukor
1-2 kanál rum (vagy rumesszencia)
50 g vaj
50 g étkezési keményítő300 ml tej
400 ml tejszín
A tetejére:
150 g fehér csokoládé
3 kanál tejszín
Ekészítjük a lapokat: a cukrot addíg hevítjük, amíg megkaramellizálódik. Nem kevergetjük, elég ha rázogatjuk az edényt. Ha már szép karamellbarna, hozzáöntjük a tejszínt, a vajat és addig keverjük, amíg a tejszíntől hirtelen megdermedt karamell szépen elolvad. Kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a finomra darált dióval, a sütőporral, majd a tojással és a tejszínes karamellel. Formázható tésztává gyúrjuk, fóliába tekerve 15 percig fagyasztóba tesszük.
4 gombóccá osztjuk, lisztezett sütűőpapíron nagyon vékonyra nyújtjuk és méretre vágjuk. A leeső részekből lesz az 5. lap.
180 C fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, ne égessük el.
A megtisztított, felkockázott ananászt puhára főzzük a cukorral, majd alaposan leturmixoljuk. Hozzáadjuka rumot, a vajat és a tejben feloldott keményítőt, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Hidegre tesszük, lehűtjük.
A lehűtött gyümöcspépet ismét botmixerezzük, majd gyengéden beleforgatjuk a keményre felvert tejszínbe. Ha édesebben szeretitek, akkor a teszínt porcukorral verjétek fel.
Betöltjük a lapokat, majd alaposan behűtjük és bevonjuk a csokival.
A tetejére a csokoládét vízgőz fölött a tejszínnel, majd ha kissé kihűlt, ráöntjük a legfelső süteménylapra.
Másnapig hideg helyen tartjuk.
Nagyon finom, puha, kiadós desszert. Ananász helyett meg lehet próbálni más gyümölccsel is.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: